Blaž Kavčič je optimističen glede podpore, ki jo lahko doseže LDS. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Blaž Kavčič je optimističen glede podpore, ki jo lahko doseže LDS. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kdo se bo zavihtel na čelo LDS-a?

Člani LDS-a bodo na jutrišnjem kongresu v Ljubljani izvolili novo vodstvo, je za TV Dnevnik poročala Petra Bezjak. Kot je znano, se za predsedniško mesto potegujeta zdajšnja predsednica liberalnih demokratov Katarina Kresal in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič.

Na kongresu bodo razpravljati tudi o finančnem stanju stranke, ki se že nekaj let utaplja v dolgovih, samo lani pa so imeli za 1,3 milijona evrov izgube. Vse to je posledica dolgov, ki se vlečejo še iz časov Janeza Drnovška, ko je stranka prejemala veliko več denarja iz proračuna, ugotavljajo v stranki. Od leta 2007, ko je vodenje stranke prevzela Kresalova, je obljubila, da bo sanirala takratni dolg 700.000 evrov, ta pa je samo še naraščal.

"Nekako nam je uspelo prebroditi težke finančne čase, nismo zašli v resne težave, kar pa ne pomeni, da nimamo dolgov kot druge stranke, jih pa odplačujemo," pravi Kresalova in dodaja, da so morali v zadnjih štirih letih denar nameniti za petero volitev in več referendumskih kampanj.

Kavčič obljublja sanacijo dolga
Protikandidat Kresalove Kavčič pred volitvami obljublja, da bodo dolg sanirali, in računa, da bodo denar pridobivali tudi iz gospodarstva in s pomočjo sponzorjev. Člani pa se na kongresu ne bodo mogli izogniti temu, kako pritegniti nove volivce.

"Stranka lahko realno računa na 20 odstotkov," meni Kavčič, njegov kolega Jože Školjč pa poudarja, da je ta trenutek pomembno, kako pridobiti ljudi, da stranke volijo. Javnomnenjske ankete namreč za zdaj kažejo, da bi LDS dobil okrog pet odstotkov - toliko kot na volitvah leta 2008.

Kdo se bo zavihtel na čelo LDS-a?