Generalnega državnega tožilca imenuje DZ na predlog vlade, in sicer za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja. Foto: MMC RTV SLO
Generalnega državnega tožilca imenuje DZ na predlog vlade, in sicer za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja. Foto: MMC RTV SLO

Zdajšnji generalni državni tožilki Brezigarjevi se bo mandat iztekel maja, pravosodni minister Aleš Zalar pa je razpis za novega vodjo tožilcev objavil že zdaj, saj se boji dolgih postopkov. Želi si, da se bodo prijavili tožilci, ki izpolnjujejo pogoje za imenovanje.

Izbirata le vlada in parlament
Zakon o državnem tožilstvu je sicer glede pogojev zelo skop, saj kandidatu ni treba predložiti niti programa vodenja tožilstva, ampak samo življenjepis, je pojasnil Zalar. V tem postopku tudi ne sodeluje noben strokovni organ, tudi državnotožilski svet ne, temveč le dva politična organa - vlada in državni zbor.

Če ne bo prijav, bo moralo ministrstvo ponoviti razpis, vmes pa bo po ministrovih besedah prišlo do sprejetja novega zakona o državnem tožilstvu, zato se bo treba odločiti, po katerem zakonu bi peljali novi razpisni postopek. Prav ta zakon je ena izmed glavnih točk, kjer prihaja do nesoglasij med zdajšnjo generalno tožilko in ministrom za pravosodje.

Brezigarjeva molči
Zato se že nekaj časa poraja vprašanje, ali se bo Brezigarjeva prijavila na nov razpis. Sama namreč o tem ni želela ničesar povedati, pravi le, da bo do konca svojo funkcijo opravljala čim bolj resno in čim bolj odgovorno.

V medijih se pojavljajo prva imena morebitnih kandidatov. Dnevnik tako piše, da naj bi se na to delovno mesto prijavil vrhovni državni tožilec svetnik Zvonko Fišer, ki informacij ne komentira, ga pa v tožilskih krogih ocenjujejo kot močnega kandidata.