Arbitražni sporazum je pricurljal v javnost prve dni oktobra in sprožil številne (negativne) kritike. Foto: MMC RTV SLO
Arbitražni sporazum je pricurljal v javnost prve dni oktobra in sprožil številne (negativne) kritike. Foto: MMC RTV SLO

Krivca išče med poslanci.

V začetku oktobra je v medije pricurljal do takrat tajen arbitražni sporazum o ureditvi meje med Slovenijo in Hrvaško. Kako so se do dokumenta dokopali, na eni izmed komercialnih televizij, ki je sporazum objavila prva (vsaj v Sloveniji - na Hrvaškem je bil ta objavljen že dan prej), niso želeli izdati, zato je policija vse svoje napore usmerila v iskanje tistega, ki je zaupno gradivo predal medijem.

Kot pravi generalni direktor policije Janko Goršek, je policija začela zadevo preiskovati po uradni dolžnosti. Kadar so podani sumi za storitev nekega kaznivega dejanja, je namreč dolžnost policije, da sproži postopek, je za komercialno televizijo Kanal A razložil Goršek.

Odnesti dokument - misija nemogoče
Poslanec in predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je za MMC dejal, da je tako rekoč nemogoče, da bi kateri izmed poslancev dokument odnesel iz prostorov, saj so arbitražni sporazum prejeli šele ob prihodu v dvorano, prejetje so morali potrditi tudi s svojim podpisom. Če so hoteli med sejo ven, so morali sporazum dati nazaj in ga ob ponovnem prihodu spet prevzeti s podpisom.

Jelinčič ob tem še pravi, je to preiskava policije "na lastno pest", kar kaže, da se očitno vračamo nazaj v neke druge čase, ko je "policija ves čas iskala notranjega sovražnika".