Foto:
Foto:

Ivan Zidar je vodenje SCT-ja, ki je največje slovensko gradbeno podjetje, prevzel že leta 1974. Na mestu direktorja tako vztraja že dobrih 33 let. Zidar je bil prvak gradbeniških poslov že v času socializma, njegov obstanek med direktorji po prehodu v drug sistem pa poznavalci pripisujejo njegovi sposobnosti sklepanja zavezništev.

Zidar je prek podjetij Delfi in Glotis, ki sta večinska lastnika SCT-ja, najvplivnejši človek tudi SCT-ja. Je med redkimi, ki mu je s sodelavci uspelo izpeljati menedžerski odkup družbe, in 88. na Managerjevi lestvici 100 najpremožnejših Slovencev. Imel naj bi osem milijonov evrov premoženja.


Direktorji z življenjsko dobo dinozavrov
Veteran direktorske funkcije je tudi vodilni Primorja, Dušan Črnigoj, saj je direktor že 23 let. Tako kot Zidar je tudi Črnigoj vso kariero preživel v svojem podjetju, saj se je zaposlil takoj po diplomi. Črnigoj ima nekaj političnih izkušenj, saj zaseda mesto državnega svetnika. Je zastopnik interesov delodajalcev, član komisije za gospodarstvo, obrt, turizem in finance in predsednik mandatno-imunitetne komisije.


Novinka z izkušnjami iz politike
Novinka v gradbeništvu je tako le Hilda Tovšak, ki je v gospodarstvo prišla iz politike. Bila je glavna tajnica Slovenskih krščanskih demokratov in nato vodja kadrovske službe ministrstva za zunanje zadeve. Vodenje velenjskega Vegrada je prevzela leta 2001.