V nekaterih šolah bodo malicali kar v razredih, kar je manj primerno predvsem zato, ker gre za topel obrok, meni DOS. Foto: MMC RTV SLO
V nekaterih šolah bodo malicali kar v razredih, kar je manj primerno predvsem zato, ker gre za topel obrok, meni DOS. Foto: MMC RTV SLO
S prvim šolskim dnem bodo poleg učilnic polne tudi šolske jedilnice. Foto: RTV SLO

Na šolskem ministrstvu so zagotovili, da je večina šol že pripravljena na delitev tople malice, a nekateri ravnatelji pravijo drugače.

Kje bodo jedli dijaki?
Šole imajo namreč težave s pripravo razdelilnic toplih obrokov, saj zakon o subvencioniranju šolske dijaške prehrane predvideva obedovanje v prostorih šole ali v neposredni bližini, česar vse šole še niso uspele zagotoviti.

Izvedba zakona se zdi sporna tudi dijakom. Rok Hodej, predsednik Dijaške organizacije Slovenije, je za MMC povedal, da so prejeli več pritožb dijakov, ki so zaskrbljeni, saj pri izvedbi organizirane tople malice niso upoštevali razporeda javnih prevozov, zato so mnogi dijaki bojijo, da bodo zaradi podaljšanja bivanja v šoli zamujali avtobuse in vlake.

Hodej je opozoril, da veliko šol niti nima primernih prostorov za deljenje toplih obrokov, zato bodo dijaki malicali kar v razredih. Čeprav je zakon to predvidel in dovoljuje tudi takšno rešitev, DOS meni, da je ta rešitev neprimerna, predvsem zato, ker gre za tople obroke. Šole z jedilnicami, ki imajo veliko učencev, malice ne bodo mogle izvesti v "enem kosu", zato se uvaja dvoizmenski odmor, kar po mnenju DOS-a ni najboljša rešitev. Hodej je še dejal, da je DOS predlog o topli prehrani v šolah sicer že v začetku pozdravil, da pa so takoj opozorili na morebitne problematične dele.

Malico bodo razdeljevali tudi tri šolske ure
Vendar pa bo večina šol za razdeljevanje malic morala nameniti več šolskih ur. Nekatere šole, ki jih obiskuje več sto učencev namreč kljub povečanju jedilniških prostorov ne bodo mogle razdeliti malice več kot 100 učencem v enem za malico predvidenem odmoru.

Ministrstvo: Večina šol pripravljenih
Na ministrstvu za šolstvo sicer zatrjujejo, da je večina šol pripravljenih, nekaj pa jih v teh dneh še išče ponudnika prehrane. Zagotavljajo, da z vodstvi šol sproti rešujejo težave, povezane z organizacijo toplega obroka v šoli.

A.K.K.