Sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin SD-ja, Zaresa, DeSUS-a in LDS-a se uvršča med redne mesečne sestanke koalicije. Foto: Zares
Sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin SD-ja, Zaresa, DeSUS-a in LDS-a se uvršča med redne mesečne sestanke koalicije. Foto: Zares
Pogajanja s sindikati
Vlada je pred tednom dni sindikate seznanila z modificiranim predlogom za varčevanje na področju plač v javnem sektorju zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija podprla varčevanje, čakajo sindikate

Vlada bo tako sveženj ukrepov sprejela v četrtek, je po srečanju povedal minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Gaspari je prepričan, da bodo ukrepi učinkovali v zelo kratkem času, a o podrobnostih ni želel govoriti, povedal je le, da so usmerjeni v to, da bo kreditni trg začel normalno delovati. Vendar ni nobenega zagotovila, da se bo to dejansko zgodilo, saj kreditni trgi v Evropi ne delujejo, je dodal.

Podobne ukrepe razmeroma pogosto sprejemajo tudi drugod po Evropi. "Do zdaj tudi evropski ukrepi še niso prijeli; če bi, bi bilo tudi nam v Sloveniji mnogo lažje, ker smo precej odvisni od slabih gospodarskih gibanj drugod po Evropi," je prepričan Gaspari.

S 30 varčevalnimi ukrepi želi vlada tako omejiti povečevanje odhodkov s plačami in materialnimi stroški. Po predlogu, ki ga je vlada dopolnila tudi s predlogi opozicijskih strank, naj bi v državnem proračunu prihranili od 120 do 143 milijonov evrov.

Predlog rebalansa v DZ konec februarja
Na mizi pred člani koalicije je bil tudi rebalans proračuna, ki je potreben zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer in pričakovanega upada proračunskih prihodkov ter na novo sprejetih obveznosti na odhodkovni strani. Vlada bo po Gasparijevih besedah predlog rebalansa v državni zbor poslala 26. februarja.

Sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin SD-ja, Zaresa, DeSUS-a in LDS-a se sicer uvršča med redne mesečne sestanke koalicije, iz kabineta premierja Pahorja pa so sporočili, da bodo govorili tudi o aktualnih zadevah v zvezi z delovanjem koalicije.

Vlada se o varčevanju pogaja s sindikati
Vladni predlog med prvimi ukrepi za blažitev posledic finančne in gospodarske krize navaja plače v javnem sektorju, o katerih se še usklajuje z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Na prvih pogajanjih o predlogih za varčevanje pri plačah javnih uslužbencev se je po navedbah sindikatov zataknilo že pri prvi točki - regresu. Socialni partnerji so se dogovorili, da o poteku pogajanj ne bodo obveščali javnosti, dokler ne bo sklenjen dogovor.

Sindikati so pred začetkom pogajanj napovedali, da se bodo zavzemali za ohranitev lanske višine regresa, in sicer za vse člane sindikatov in za zaposlene do 19. plačnega razreda. O višini regresa ostalih uslužbencev pa naj odloči vlada. Po besedah predsednika sindikata Glosa Dora Hvalice so sindikati pripravljeni popuščati le, ko gre za dogovor o odpovedi delu sredstev iz naslova delovne uspešnosti.

"Vlada še vedno ni naredila nobenega resnega premika, kljub zahtevam, opozorilom in dejstvom, ki smo jih navajali, na katerem koncu lahko začnejo delati prihranke, zato lahko pogajanja tudi propadejo," pa je ocenil sekretar republiškega odbora Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič.

A. M./A. S.

Koalicija podprla varčevanje, čakajo sindikate