Druga društva so se od izjav predsednika Društva Kočevarjev staroselcev iz Občic Avgusta Grila distancirala. Foto: BoBo
Druga društva so se od izjav predsednika Društva Kočevarjev staroselcev iz Občic Avgusta Grila distancirala. Foto: BoBo

"Gril nikakor ni zastopnik vseh avtohtonih prebivalcev Kočevske, kot se skuša prikazovati v javnosti, temveč zastopa izključno in samo članstvo enega od društev. Naše organizacije tudi niso članice Zveze kulturnih društev nemško govoreče etnične skupnosti v Sloveniji, ker se ne strinjajo s cilji in načinom delovanja te organizacije," so zapisali predstavniki organizacij v skupni izjavi in podprli stališča, ki jih je med srečanjem z avstrijskim predsednikom Fisherjem izrekel predsednik Borut Pahor.

Pahor in Fisher menita, da je sporazum med državama dovolj
Gril je priznanje nemške manjšine namreč zahteval prav med obiskom avstrijskega predsednika Heinza Fischerja (na srečanju so bili tudi predstavniki nemško govoreče skupine). Slovenski predsednik Borut Pahor je takrat dejal, da sporazum o kulturnem sodelovanju z Avstrijo daje pripadnikom, ki čutijo nemške korenine, dovolj možnosti, da izrazijo svojo identiteto.

Dejal je, da ni zagovornik pričakovanj nemško govoreče skupine kot avtohtone manjšine, in jim svetoval, da naj se tako kot drugi potrudijo za svobodno izražanje svoje identitete, kar bo po njegovem mnenju podprla tudi država.

Fischer pa je povedal, da se je seznanil s problemi nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji in da jo bo Avstrija na temelju kulturnega sporazuma, ki ga je sklenila s Slovenijo, še najprej finančno podpirala.

Skupno izjavo, s katero so se distancirali od Grilčevih izjav, so podpisali predstavniki organizacij Zavod za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik, Turistično društvo pod Srebotnikom, Zavod za ohranitev kulturne dediščine Moschnitze Mošnice in Društvo Peter Kosler.

Gril zahteval priznanje avtohtonosti nemške manjšine
Kot je znano, je Gril v nedeljo ob srečanju Fischerja in predsednika Boruta Pahorja s predstavniki pripadnikov nemško govoreče etnične skupine v Kočevju izrazil razočaranje nad obiskom predsednikov, saj da slovenska politika še vedno vztraja pri kulturnem sporazumu, sklenjenem med Avstrijo in Slovenijo, ki pa da zanje ni rešitev. Nastopil je čas za priznanje nemške manjšine v Sloveniji in kaj takega je zanjo nujno, je izpostavil Gril, ki je predsednik društva Kočevarjev staroselcev iz Občic.