Ker Slovenija varčuje, varčevalne ukrepe pa nam narekujejo politiki, se javnost sprašuje, koliko je vredno njihovo premoženje. Foto: MMC RTV SLO
Ker Slovenija varčuje, varčevalne ukrepe pa nam narekujejo politiki, se javnost sprašuje, koliko je vredno njihovo premoženje. Foto: MMC RTV SLO
Premoženje ministrov slovenske vlade

Številne evropske države si prizadevajo, da bi uzakonile razkrivanje premoženja javnih funkcionarjev. V Franciji denimo morajo ministri do ponedeljka javno razkriti svoje premoženje. Pri nas morajo funkcionarji o svojem premoženju obvestiti Komisijo za preprečevanje korupcije, niso pa ga dolžni javno razkriti.

Prva dama slovenske vlade Alenka Bratušek ima polovico slabih 200 kvadratov velike hiše v Stražišču pri Kranju, polovico parcele in sadovnjaka na Gorenjskem. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak ima tretjino hiše v Domžalah, polovico stanovanja in garaže v prestolnici. Najmlajša v vladni ekipi Tina Komel ima tudi najmanj premoženja, vozi 10 let star avtomobil znamke Mazda.

Klub moških
Po premoženju izstopa obrambni minister. Roman Jakič je lastnik enostanovanjske montažne hiše v Ljubljani, vredne približno 350.000 evrov, ima majhno počitniško hišo v Dalmaciji, na sodišču bije bitko za lastništvo za 136 kvadratov veliko parcelo v Dalmaciji in mamino hišo v Liki. Ima tudi največ prihrankov v ministrski ekipi, 60 tisočakov, in nima posojil.

Več delov nepremičnin imajo tudi kmetijski, zunanji in pravosodni minister: Dejan Židan polovico bivalnega prizidka v Pomurju in stanovanje v Mariboru, Karl Erjavec polovico hiše v Naklem in stanovanje v Ljubljani, Senko Pličanič ima nezazidljivo parcelo v Šmihelu pri Novi Gorici, v Dolenji Trebuši pa 4,5 hektarja kmetijskih zemljišč in gozda ter sto kvadratnih metrov stavbišča. V Novi Gorici pa ima 62 kvadratnih metrov veliko stanovanje.

Odgovore dveh ministrov, za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela ter finance Uroša Čuferja, še čakamo. Gospodarski minister Stanko Stepišnik jih je medtem že poslal protikorupcijski komisiji, javnosti pa jih ne želi razkriti.

Premoženje ministrov slovenske vlade