Predstavniki izbrisanih prebivalcev Slovenije so s pismom Svetu Evrope že predstavili svoje odklonilno stališče do Virantovega predloga. Foto: BoBo
Predstavniki izbrisanih prebivalcev Slovenije so s pismom Svetu Evrope že predstavili svoje odklonilno stališče do Virantovega predloga. Foto: BoBo
Svet Evrope zadovoljen s shemo za izbrisane?

Na pogovoru je minister za notranje zadeve Gregor Virant komisarja za človekove pravice seznanil z zakonom o odškodninah za izbrisane, ki ga je nedavno sprejel državni zbor, in mu predstavil njegove glavne vsebinske rešitve.

Muižnieks je sicer že v torek v Bruslju dejal, da je zakon velik korak naprej, ni pa idealen ali popoln. Rekel je, da bo Viranta med drugim pozval, naj preuči možnost, da se krog upravičencev do odškodnin razširi tudi na tiste ljudi, ki niso vključeni v odškodninsko shemo in naj bi jih bilo okoli 12.000.

Virant se je s komisarjem sešel ob robu zasedanja odbora namestnikov ministrov Sveta Evrope, ki nadzoruje izvajanje sodb evropskega sodišča za človekove pravice. Po zasedanju se bo Virant sestal še z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Thorbjornom Jaglandom, predvideni pa so tudi neuradni pogovori s tajnikom Evropskega sodišča za človekove pravice Erikom Friberghom.

Virant zakon podpira v celoti
Vlada je z zakonsko ureditvijo odškodninskih shem za izbrisane po mnenju Viranta dosledno izpolnila sodbo evropskega sodišča. Obenem je vlada prisluhnila priporočilom Sveta Evrope in razširila krog upravičencev ter zvišala odškodnino s 40 na 50 evrov za vsak mesec izbrisa.

Predstavniki Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije pa do vladnega predloga ostajajo kritični, zato so se na Svet Evrope obrnili s pismom, v katerem navajajo, da minister Virant ni upošteval pozivov komisarja Sveta Evrope za človekove pravice in vztrajno zavračal pogovore z izbrisanimi. Obenem so v pismu opozorili tudi, da odškodninski zakon ne ločuje med gmotno in negmotno škodo, kot to ločuje sodišče za človekove pravice.

Odškodnina 50 evrov za mesec izbrisa je po mnenju društva ustrezna le za negmotno škodo, obenem pa v društvu navajajo, da izplačila odškodnin ne pričakujejo takoj, temveč so, če bo ta ustrezen, pripravljeni sprejeti tudi obročno odplačevanje.

Svet Evrope zadovoljen s shemo za izbrisane?