Računsko sodišče je presodilo, da nakup prenosnih računalnikov ni bil izpeljan učinkovito in gospodarno (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Računsko sodišče je presodilo, da nakup prenosnih računalnikov ni bil izpeljan učinkovito in gospodarno (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Nujne seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, ki bi na zahtevo poslanske skupine NSi morala potekati prejšnji ponedeljek, se takrat ni udeležil del koalicijskih poslancev, prav tako na njej ni bilo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Predsednik komisije Jernej Vrtovec (NSi) je pojasnil, da komisija ni dobila opravičila ministrice, ampak zgolj obvestilo, da jo bo na seji nadomeščala državna sekretarka na ministrstvu Aida Kamišalić Latifić. Zaradi nesklepčnosti je sicer Vrtovec sejo prestavil, tako da se bodo članice in člani ponovno srečali popoldne.

Prenos v živo

Prenos seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ lahko ob 17. uri spremljate v neposrednem prenosu na 3. programu Televizije Slovenija.

Zahteva NSi-ja za sklic seje je sledila objavi revizijskega poročila Računskega sodišča, ki je ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri lanskem nakupu prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti.

Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri nakupu računalnikov je ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Na podlagi ugotovitev Računskega sodišča in KPK-ja so v NSi-ju predlagali, da člani komisije opravijo razpravo o nakupu prenosnih računalnikov in sprejmejo sklepa, s katerima bi komisija Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, predsednika vlade Roberta Goloba pa, da DZ-ju predlaga ministričino razrešitev.

Prihodnji teden ministrico čaka že druga interpelacija

Sorodna novica Levica razmišlja o vzdržanju pri interpelaciji Stojmenove Duh. SD: To ni zaključena zgodba.

Ministrico za digitalno preobrazbo sicer prihodnji teden v DZ-ju čaka že druga interpelacija. Prvo je v DZ-ju prestala marca. Obe interpelaciji so vložili v poslanski skupini SDS-a, kjer so po besedah vodje Jelke Godec pričakovali ministričin odstop.

Kot je v torek dejal podpredsednik vlade Matej Arčon, premier Robert Golob ministrico za digitalno preobrazbo podpira. V koalicijski stranki Levica se medtem še odločajo, kako bodo ravnali ob interpelaciji. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je napovedal, da interpelacije sicer ne bodo podprli, se bodo pa še odločili, ali se bodo glasovanja vzdržali.

Z ministrico so se v torek sestali tudi poslanci SD-ja. Kot je pred srečanjem dejala namestnica vodje poslanske skupine Meira Hot, želijo pred interpelacijo od nje slišati kar nekaj pojasnil, med drugim glede poročila Računskega sodišča in tudi glede dela v prihodnje.