Obrambno ministrstvo naj bi vladi predlagalo, da do leta 2015 država nabavi še 28 osemkolesnikov. Foto: MMC RTV SLO
Obrambno ministrstvo naj bi vladi predlagalo, da do leta 2015 država nabavi še 28 osemkolesnikov. Foto: MMC RTV SLO
Koliko patrij za domovino?

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je pripravila predlog o uresničevanju sklenjene pogodbe za nakup osemkolesnikov, ki ga bodo po poročanju Dela obravnavali na četrtkovi seji vlade. Ministrica naj bi s pogajanji s finsko družbo Patria že dosegla, da se bodo o sodelovanju pogovarjali brez posrednika - trzinskega podjetja Rotis - do konca leta pa naj bi Slovenija prevzela še tri oklepnike. Do zdaj jih je vojska dobila 24.

Nakup pol manj patrij?
Pogodba, ki jo je leta 2006 sklenil takratni obrambni minister Karl Erjavec, sicer predvideva, da bo država za 278 milijonov evrov kupila 135 patrij, predlog zdajšnje obrambne ministrice pa naj bi predvideval nakup največ 55 osemkolesnikov, ki bi stali 140 milijonov evrov, piše Delo.

Zares za prekinitev pogodbe
Temu naj bi nasprotoval predvsem Zares in njegov predsednik Gregor Golobič, ki vztraja, da se mora pogodba s Patrio razdreti takoj. S tem se naj ne bi strinjala Jelušičeva, pa tudi ne premier Borut Pahor, saj je pogodba lahko nična le v primeru dokazanega obstoja kršitve ali poskusa kršitve protikorupcijske klavzule.

Če pa bi se zdajšnji sumi o nezakonitostih in podkupovanju izkazali za neutemeljene, bi podjetje lahko proti naročniku vložilo odškodninsko tožbo.

Koliko patrij za domovino?