Boškovićeva je prepričana, da zbornica zoper njo sploh nikoli ni sprožila disciplinskega postopka, saj v spisu, ki ga je pred 14 dnevi pregledala njena odvetnica, sklepa o tem ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Boškovićeva je prepričana, da zbornica zoper njo sploh nikoli ni sprožila disciplinskega postopka, saj v spisu, ki ga je pred 14 dnevi pregledala njena odvetnica, sklepa o tem ni bilo. Foto: MMC RTV SLO

Razlogov v sklepu ni navedla, odločitev pa je povezana z nedavno ugotovitvijo ministra Klemenčiča, da za razrešitev Boškovičeve ni razlogov.

Boškovićeva je z razpletom zadovoljna, je pa ravnanje zbornice označila za nedopustno in sramotno. "Kar takoj so predlagali ministru, naj me razreši, še preden so se potrudili zadeve dokončno razčistiti v okviru zbornice. Lahko si predstavljate, kako velik udarec so povzročili moji pisarni, dejstvo je, da so povzročili nepopravljivo škodo ne samo meni, pač pa so okrnili ugled celotnega notariata. Težko verjamem, da ima vodstvo zbornice tako pomanjkljivo pravno znanj, ali pa je, in upam, da ni tako, podleglo vplivom lokalne politike", je ustavitev postopka za TV Slovenija komentirala Boškovićeva.

Notarska zbornica je Boškovićevo začela "preganjati" jeseni, ko naj bi "iz medijev in od strank" izvedeli, da notarka opravlja funkcijo mestne svetnice, kar naj bi bilo nezdružljivo s funkcijo notarke. Zbornica je ob tem Boškovićevi tudi očitala, da naj bi opravljala posle, ki niso združljivi z ugledom in neoporečnostjo notarskega poklica. Vse to je zbornica označila za tako hude kršitve, da je pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču predlagala takojšnjo razrešitev notarke.

Toda Klemenčič ni popustil zbornici in Boškovićeve ni razrešil. Presodil je, da za razrešitev ni razlogov, saj zakon o notariatu predvideva razrešitev notarja, ko ta sprejme plačano službo ali funkcijo, ne pa tudi v primeru neplačane funkcije, kot je to nepoklicno opravljanje funkcije občinskega svetnika.

Klemenčič je tudi ugotovil, da zbornica "ni ne navedla ne konkretizirala in ne dokazala obstoja poslov, ki naj bi jih notarka opravljala in ki naj bi bili nezdružljivi z ugledom in neoporečnostjo, ki ju zahteva opravljanje notariata ali zaradi katerih bi bilo lahko okrnjeno zaupanje v notarjevo nepristranskost in verodostojnost".


Notarji v občinskih svetih kot branitelji zakonitosti

Boškovićeva poudarja, da je v zvezi s kršitvami, ki ji jih je očitala zbornica, več uglednih pravnih strokovnjakov zapisalo, "da je notarska zbornica s tem izkazala slabo poznavanje ustavne ureditve lokalne samouprave in vloge člana občinskega sveta v njej. Kvečjemu bi bilo zaželeno, da je še več notarjev - pravnih strokovnjakov udeleženih v občinskih svetih, zlasti v opoziciji, in sicer v funkciji nadzornikov demokracije in preprečevalcev koruptivnih dejanj občinskih oblasti".

Minister Klemenčič je po prejemu zahteve za razrešitev zbornici predlagal uvedbo disciplinskega postopka zoper Boškovićevo, če meni, da obstaja sum hujših kršitev, vendar je Boškovićeva prepričana, da ga zbornica sploh nikoli ni sprožila, zato se čudi sporočilu o ustavitvi postopka.

"Moja odvetnica je v disciplinski spis na sedežu notarske zbornice nazadnje vpogledala pred 14 dnevi. V njem ni bilo nikakršnega sklepa o uvedbi disciplinskega postopka. V sklepu o ustavitvi, ki sem ga zdaj prejela, pa so zapisali, da je predsednica notarske zbornice postopek zoper mene uvedla 18. novembra. Sklepa o tem mi nikoli niso vročili," pravi Boškovićeva.

V notarski zbornici so na naša vprašanja skopo pojasnili, "da je z ugotovitvijo ministra, da ni pravne podlage za razrešitev Boškovičeve, odpadel tudi razlog za uvedbo disciplinskega postopka, zato je predsednica zbornice razveljavila sklep o uvedbi disciplinskega postopka, disciplinska komisija pa nato ustavila postopek."

Boškovićeva meni, da bi moral minister zdaj pregledati delovanje zbornice in vodstvo zbornice poziva, naj prevzame odgovornost za škodo, ki so jo "povzročili s svojim nepremišljenim in nestrokovnim dejanjem".