Minister vztraja pri prednosti Rotisove ponudbe. Foto: RTV SLO
Minister vztraja pri prednosti Rotisove ponudbe. Foto: RTV SLO

Če bi bila Sistemska tehnika vsaj v enem segmentu konkurenčnejša, bi bila pogajanja smiselna, glede na to, da je bila v vseh treh komponentah slabša, pa je ocenil, da pogajanja niso smiselna.

Minister Karl Erjavec
Nekdanji obrambni minister Grizold je dejal, da ne pozna meril za izbor finske patrie. Foto: RTV SLO

Svetniki so namreč na izredni seji razpravljali o napovedani izgubi posla z ministrstvom za obrambo, ki se je med osemkolesniki krpan iz Sistemske tehnike in patrio, ki jo ponuja trzinski Rotis, odločila za slednjo. Minister Karl Erjavec je za TV Slovenija izjavil, da mu je žal, da je vodstvo Sistemske tehnike povzročilo takšen položaj, hkrati pa je kot neodgovorno označil tudi njihovo ponudbo. Znova je zatrdil, da je Rotisova izbira boljša.

Zahteve ravenskih občinskih svetnikov
Svetniki občine Ravne na Koroškem so od ministra po štiriurni seji zahtevali, naj zadrži sklep o izbiri dobavitelja oklepnih vozil, pisno odgovori na vsa njihova vprašanja, pridobi dokazila o resnosti obeh ponudb, Rotisove in ponudbe Sistemske tehnike, in naj v 14 dneh s Sistemsko tehniko preveri konkurenčnost njihove ponudbe. Če minister teh zahtev ne bo izpolnil, bodo ravenski svetniki zahtevali njegov odstop.

Minister zagovarja izbor patrie
Minister Erjavec je svetnikom na seji pojasnil, da je bila ponudba Rotisa ugodnejša s komercialnega, tehničnega in narodnogospodarskega vidika, kar so potrdili tudi njegovi sodelavci v predstavitvi postopka.

Direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik je ponovil dvome v podatke, ki jih je v ponudbi navedel Rotis, in ministra vprašal, ali jih je kdo preveril. Minister pa je pojasnil, da so ponudbi priložena pisma o nameri, pri čemer je Gorenje tisti nosilec, ki pri tem projektu združuje slovensko industrijo. Poudaril pa je, da ni dobil odgovora na vprašanje, kako je možno, da je ponudba Sistemske tehnike dražja in predstavlja tako nižjo vključenost v slovensko gospodarstvo v primerjavi z Rotisom.

Sindikat napoveduje protest
Sindikat Skei za ponedeljek napoveduje protestni shod v Ljubljani pred poslopjem ministrstva za obrambo. Shoda naj bi se po napovedih organizatorjev udeležilo okoli 250 zaposlenih iz Sistemske tehnike, pričakujejo pa tudi širšo podporo.

Grizold: Ključna je večnamenskost
Po mnenju nekdanjega obrambnega ministra Antona Grizolda je obrambno ministrstvo sprejelo odločitev, na katero ni vplivalo naše članstvo v Natu. Kot je za MMC dejal Grizold, zveza Nato nima neposrednega vpliva na odločitve posamezne države glede vojaške opreme.

Po njegovih besedah je prejšnja vlada, katere sedež ministrstra za obrambo je zasedal sam, vseskozi povezovala vstop v Nato, tu je mišljena tudi prenova vojaške opreme, s hkratnim razvojem slovenskega gospodarstva. Sam je kot ključno poudaril nujnost večnamenskosti vojaške organizacije, ki ni sama sebi namen, zato naj bi bila tudi njena oprema taka, da jo je mogoče uporabiti tudi za druge namene, pri čemer je omenil uporabo vojaških helikopterjev v primerih različnih nesreč.

Na vprašanje, kdo dejansko odloča o nakupu vozil oz. kdo preverja tehnično usposobljenost, je Grizold odvrnil, da je poleg odločilne politične volje izbor v rokah vojaško-civilne profesionalne skupine, ki bedi nad celotnim potekom razpisa.

Če bi bila Sistemska tehnika vsaj v enem segmentu konkurenčnejša, bi bila pogajanja smiselna, glede na to, da je bila v vseh treh komponentah slabša, pa je ocenil, da pogajanja niso smiselna.

Minister Karl Erjavec