Dars je kljub negativnemu mnenju strokovne komisije, za izvajalca del izbral italijanski konzorcij, piše v poročilu Kosove komisije. Foto: MMC RTV SLO
Dars je kljub negativnemu mnenju strokovne komisije, za izvajalca del izbral italijanski konzorcij, piše v poročilu Kosove komisije. Foto: MMC RTV SLO
Komisija za preprečevanje korupcije je prejela več prijav zaradi kadrovskih nepravilnosti v policiji. Foto: MMC RTV SLO

Gre za postopek javnega naročila za gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper-Izola, na katerem je Dars kljub oceni strokovne komisije, da je ponudba neustrezna, izbral konzorcij italijanskih podjetij.

Komisija je ugotovila, da so na razpis za izvajalca gradnje predora Markovec prispele tri ponudbe - dve ponudbi iz tujine (konzorcij italijanskim podjetij in avstrijski Strabag) in konzorcij podjetij SCT in Primorje.

Strokovna komisija, ki je vodila javno odpiranje ponudb, je ugotovila, da ponudbi tujih ponudnikov ne izpolnjujeta vseh zahtev iz razpisne dokumentacije, zato ju je ocenila kot nepravilni, a je uprava Darsa (odločitev je podprl tudi nadzorni svet) vseeno za izvajalce del izbrala italijanski konzorcij.

Nepravilnosti tudi v policiji
Kosova komisija je obravnavala tudi več prijav glede fiktivnega oz. nepravilnega napredovanja in premeščanja delavcev v policiji in bo zadevo predala odboru za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje.

Komisija za preprečevanje korupcije je že 8. aprila državnemu tožilstvu odstopila obvestilo o obstoju razlogov za sum 30 kaznivih dejanj zlorabe položaja in ponarejanja uradnih listin. Fiktivno premeščanje na policiji naj bi po Kosovih besedah potekalo tako, da so uslužbenci prejeli odločbe za delo na višjem delovnem mestu, vendar pozneje na njem niso nikoli delali.

Obrazložitve načelnih mnenj na spletni strani protikorupcijske komisije.

Sum korupcije tudi na dveh fakultetah
Kosova komisija je ugotovila, da je ena od fakultet začela izvajati program namenjen pripadnikom SV-ja brez verifikacije pri svetu za visoko šolstvo. Na drugi fakulteti pa je svet akreditiral spremembe študijskega programa, še preden ga je za to sploh zaprosila, je ugotovila komisija za preprečevanje korupcije.

Komisija je tako na podlagi anonimne prijave o sumu kršitve visokošolske zakonodaje pregledala uvedbo in potek podiplomskega specialističnega študijskega programa za pripadnike Slovenske vojske na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Zdaj, ko program eno leto že poteka, pa je svet zavrnil verifikacijo programa, je pojasnil Kos.