Kos je poudaril, da je osnovno načelo protikorupcijske komisije ščitenje identitete prijaviteljev. Foto: MMC RTV SLO
Kos je poudaril, da je osnovno načelo protikorupcijske komisije ščitenje identitete prijaviteljev. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil Drago Kos, bi spremenjen poslovnik omogočil posameznim politikom, da se izognejo odgovornosti za storjena dejanja, saj bi lahko dostopali do občutljivih podatkov.

Kot je še navedel, je iz zadnjega dopisa parlamentarne komisije razvidno, da predsednik komisije Branko Marinič (SDS) teži k pridobivanju podatkov o prijaviteljih. S tem bi državnozborska komisija oziroma politiki imeli popoln vpogled v vse zadeve in prijave, ki so bile vložene, in tudi v vse zadeve, ki so bile potem predane policistom in tožilstvu.

Sprememba poslovnika v nasprotju z ustavo
Po njegovi oceni bi sprememba poslovnika tudi omogočila medsebojna politična obravnavanja. Po njegovih trditvah so namreč spremembe poslovnika v nasprotju z ustavo in z zakonom o preprečevanju korupcije. Dokler bo tako, komisija teh podatkov ne bo predala, je zagotovil.

Ob tem je poudaril, da je osnovno načelo protikorupcijske komisije ščitenje identitete prijaviteljev. Pojasnil je, da komisija včasih prejema zelo občutljive prijave, tudi s strani prijaviteljev, ki zasedajo najbolj odgovorne funkcije v državi.