Karl Erjavec se je po nepotrjenih informacijah znašel med osumljenimi v aferi Patria. Foto: RTV SLO
Karl Erjavec se je po nepotrjenih informacijah znašel med osumljenimi v aferi Patria. Foto: RTV SLO

Glede na to, da živim transparentno, pa me tudi tako prisluškovanje ne moti in ne skrbi.

Karl Erjavec
Erjavec med zaslišanimi

Kresalova je dejala, da so ta namigovanja nesramna in neverodostojna ter da poskušajo rušiti sistem, "ki ga tako pazljivo vzpostavljamo, in sicer operativno delo policije". Dodala je, da takih navodil ne daje, da jih ne bo dajala in ji niti na 'kraj pameti' ne pade, da bi jih. Znova je zatrdila, da v konkretne kazenske postopke ne posega in tega niti ne sme.

Erjavec: Živim transparentno, nimam se česa bati
Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je ob novici, da naj bi se v aferi z oklepniki znašel med osumljenimi, dejal, da je imel na to temo do zdaj dva informativna pogovora. Podatkov o tem, da naj bi policija pregledovala njegove telefonske pogovore od leta 2004, kot poročajo nekateri mediji, nima. Ob tem je poudaril, da upa, da "so ta prisluškovanja v skladu z zakonom, sicer gre za hud poseg v temeljne človekove pravice. Glede na to, da živim transparentno, pa me tudi tako prisluškovanje ne moti in ne skrbi".

Policija in tožilstvo molčita
Nepotrjenih informacij, da je poleg direktorja Patriine podružnice v Sloveniji Andreja Mladenova na novem seznamu osumljencev tudi Erjavec, policija in tožilstvo nista želela komentirati.

Na policiji so na vprašanje, ali res preiskujejo nekdanjega ministra za obrambo in pregledujejo njegove telefonske klice, tako odgovorili le, da skupaj s tožilstvom nadaljujejo kriminalistično preiskavo, "pri čemer izvajajo vse potrebne aktivnosti - tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi". Kot so dodali, je bila v ta namen ustanovljena tudi skupna preiskovalna komisija, "sestavljena iz slovenskih in finskih kriminalistov, ki jih na območju Slovenije usmerja pristojno državno tožilstvo".

Molčanje v interesu preiskave
"Slovenska policija v tem trenutku ne more obveščati javnosti o kakršnih koli novih okoliščinah ali ugotovitvah in potrjevati konkretnih operativnih ukrepov v preiskavi zaradi interesa nadaljnjih postopkov, prav tako ne more potrjevati ali zavračati podatke zoper konkretne fizične osebe zaradi varstva osebnih podatkov," so še zapisali v obvestilu za javnost.

M. N.

Glede na to, da živim transparentno, pa me tudi tako prisluškovanje ne moti in ne skrbi.

Karl Erjavec
Erjavec med zaslišanimi