Katarina Kresal je bila po 53 letih prva ženska slavnostna govornica na tej slovesnosti. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal je bila po 53 letih prva ženska slavnostna govornica na tej slovesnosti. Foto: MMC RTV SLO
Tudi Erjavec na obletnici dražgoške bitke
Najvztrajnejši so se v Dražgoše odpravili že v soboto

Kresalova je bila po 53 letih prva ženska slavnostna govornica na tej slovesnosti. Dejala je, da so posameznice in posamezniki, ki so bili po starosti, stopnji izobrazbe in poklicu zelo različni, v NOB-ju in prizadevanjih za skupno dobro združili iskreno tovarištvo, izjemno solidarnost in neizmeren pogum. Ministrica meni, da je prav, da se danes spoštljivo spomnimo teh ljudi, katerih imena so izklesana na spomenikih, pa tudi številnih brezimnih, ki so padli. Spomnila je tudi, da so takrat, ko so po vaseh streljali cele generacije moških, ženske pogosto ostale kot živ spomin.

V NOB so se po besedah Kresalove vpisale vse tiste pogumne ženske, ki so med bojem osvobajale tudi sebe, ki so se emancipirale, medtem ko so spreminjale svet, in ob tem spomnila na vse tiste junaške kurirke in obveščevalke, po katerih so poimenovali partizanske bolnišnice in osnovne šole. Dodala je, da je trpljenje civilnega prebivalstva najhujša stran vojskovanja. "Partizanska vojska se je lahko obdržala le zaradi civilnega prebivalstva, saj je pri njem dobila zavetišče in iskreno pomoč, zaradi česar so ljudje pogosto tvegali življenja."

"Krizna obdobja družbe so se vedno izkazala za čas, v katerem sta demokracija in pravna država najbolj ranljivi"
Ministrica za notranje zadeve je poudarila, da so se krizna odbobja družbe vedno izkazala za čas, v katerem sta demokracija in pravna država najbolj ranljivi civilizacijski pridobitvi, in to čeprav sta se razvili kot trezen odgovor človeštva na spoznanja in obžalovanja stoletij prelivanja krvi. Zato se mora odgovorna politika zavedati ne le lepote te dežele in sveta, ampak predvsem potreb ljudi in si drzniti upreti toku stvari, kadar ne gre v pravo smer. "Jasno mora znati obsoditi vse oblike nestrpnosti in si prizadevati za odpravo vseh krivic."

Slovesnosti se je udeležilo več tisoč ljudi, nekateri so tradicionalni pohod na Dražgoše začeli že v soboto zvečer. Ministrica Kresalova, premier Borut Pahor, predsednik državnega zbora Pavel Gantar in ljubljanski župan Zoran Janković so k osrednjemu spomeniku v Dražgošah položili venec. Prireditve so se udeležili tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, minister za šolstvo Igor Lukšič, minister za promet Patrick Vlačič, minister za okolje Karl Erjavec, evropski poslanec Jelko Kacin, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Janez Stanovnik in župan občine Železniki Mihael Prevc.

Tudi Erjavec na obletnici dražgoške bitke
Najvztrajnejši so se v Dražgoše odpravili že v soboto