Kristjani se na veliki petek spominjajo Jezusove smrti na križu. Foto: Pixabay
Kristjani se na veliki petek spominjajo Jezusove smrti na križu. Foto: Pixabay

Po cerkvah bodo brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju, imenovana pasijon. Za bogoslužja tega dne je v Katoliški cerkvi značilno tudi čaščenje križa v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, med obredom pa posvečeno hostijo, ki simbolizira Jezusovo navzočnost, simbolno postavijo v grob, ki ga obiskujejo verniki.

Obred velikega petka bo danes popoldne v vatikanski baziliki sv. Petra vodil papež Frančišek, zvečer pa bo z verniki z vsega sveta molil še križev pot, ki spada med vrhunce velikonočnih praznovanj v Rimu.

Slovesnosti ob velikem petku bodo danes potekale tudi v Jeruzalemu in drugje po svetu, obrede velikega petka pripravljajo tudi po slovenskih cerkvah. V ljubljanski stolnici bo bogoslužje vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Evangeličanski škof Geza Filo pa bo imel bogoslužje v evangeličanski cerkvi v Ljubljani.

Podobno kot v Katoliški cerkvi na veliki petek liturgije ne pripravljajo v pravoslavnih cerkvah, kjer letos veliko noč praznujejo isti dan katoličani in evangeličani, ampak pripravijo posebna bogoslužja, povezana s sporočilom o trpljenju. Veliki petek je del velikonočnega tridnevja, ki kristjane uvede v veliko noč - največji krščanski praznik.