Čeprav število brezposelnih še narašča, minister Svetlik pravi, da smo že dosegli dno. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav število brezposelnih še narašča, minister Svetlik pravi, da smo že dosegli dno. Foto: MMC RTV SLO

Število tistih, ki so v zadnjem času dobili delo, se je povečalo in v zadnjem tednu so na Zavodu za zaposlovanje prvič po dolgem času zaznamovali večji odliv zaposlitev, kot pa priliv.

"Kar ocenjujemo kot prvi pozitivni signal, da je kriza zaposlovanja dosegla dno in da si lahko obetamo v prihodnje bolj pozitivna gibanja," pravi minister za delo Ivan Svetlik.

Ohranili bodo 25 tisoč zaposlitev
Naraščanje brezposlenosti naj bi v prihodnosti omejilo tudi izvajanje zakona o delnem povračilu nadomestila plače delavcem na čakanju na delo. Predvidevajo, da bodo s tem ukrepom ohranili 25 tisoč delovnih mest, delavci med čakanjem pa bodo prejemali 85 odstotkov plače. Dokumentacija za podjetja bo na zavodu za zaposlovanje pripravljena v ponedeljek.

Omejili bodo sezonsko zaposlovanje tujcev
Vlada namerava z uredbo prav tako omejti zaposlovanje tujcev. Kvota delovnih dovoljenj za tujce sicer ostaja ista, vendar želi vlada z uredbo prepovedati zaposlovanje sezonskih delavcev v gradbeništvu in turizmu. Prepovedano pa naj bi bilo tudi izdajanje delovnih dovoljenj za lastnike majhnih podjetij, ki prihajajo iz Kosova, saj po besedah ministra Svetlika na tem področju prihaja do zlorab.

A. S.