Kučan pri sporazumu zaupa Pahorju in Türku. Foto: MMC RTV SLO
Kučan pri sporazumu zaupa Pahorju in Türku. Foto: MMC RTV SLO
Kaj meni Kučan o sporazumu?

Milan Kučan je ob robu odkritja kipa predsednika slovenskega izvršnega sveta med 1967 in 1972 Staneta Kavčiča dejal, da je že skrajni čas, da se zadeva reši, prav tako pa je prepričan, da nam nobena rešitev ne more vzeti pravic, ki smo jih imeli kot republika nekdanje Jugoslavije, med katerimi je bila tudi pravica do dostopa odprtega morja.

Glede celovitosti Piranskega zaliva pa je dejal, da bi morali to razložiti strokovnjaki, saj sam tega ni nikoli razumel.

Sicer pa arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško ne pozna in ga zato tudi ne more komentirati. Je pa prepričan, da premier Borut Pahor ne bi zastavil svoje politične kariere za sporazum, če bi bil ta v škodo Slovenije, še manj pa si predstavlja, da bi predsednik države Danilo Türk, ne da bi bil v to prepričan, izjavil, da gre za korak v pravo smer, se pravi k pravi rešitvi.

Bučar očitno sporazum pozna, jaz pa ne
Glede mnenja Franceta Bučarja, da je arbitražni sporazum slab in da ga sam ne bi nikoli podpisal, pa je Kučan dejal, da očitno Bučar pozna sporazum, on sam pa kot rečeno ne.

Bučar je v oddaji Polemika na TV Slovenija namreč sporazum označil za škodljiv, ker v celoti uresničuje hrvaška stališča, saj arbitrom v enem členu najprej "pod točko a" narekuje določanje meje na morju in kopnem po načelih mednarodnega prava, šele nato "pod točko b pa bodo določali, kje bo stik Slovenije z odprtim morjem".

To pa je ravno tisto, kar je vseskozi zahtevala Hrvaška in kar je slovenska stran vseskozi odklanjala. Po njegovem mnenju se tako Slovenija odreka celovitosti Piranskega zaliva, saj bodo arbitri "v skladu z mednarodnim pravom" mejo potegnili po sredini zaliva.

Kaj meni Kučan o sporazumu?