Predsednik države Danilo Türk meni, da je ideja referenduma o arbitražnem sporazumu sprejemljiva. Foto: EPA
Predsednik države Danilo Türk meni, da je ideja referenduma o arbitražnem sporazumu sprejemljiva. Foto: EPA
Predsednik države o aktualnih zadevah

Predsednik države je prepričan, da sporazum ustvarja možnost pravične rešitve vprašanja meje v korist obeh držav. Danilo Türk upa na podpis sporazuma v nekaj tednih, saj meni, da "včasih predolga odlašanja pomenijo odmikanje".

Predsednik je spregovoril tudi o ostalih aktualnih temah. Preberite tukaj.

Vendar pa predsednik države dodaja, da postopek v zvezi s sporazumom še traja, in sicer tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, kjer pooblastilo za podpis sporazuma še ni doseženo. Tako v tem trenutku še ni jasno, ali na Hrvaškem obstaja dovolj politične volje za podpis sporazuma, zato Türk pravi, da bi bilo "prav, da se v kratkem razjasni, ali je podpis sporazuma možen."

Podpis ne pomeni konca procesa
Pri tem pa predsednik znova izpostavlja, da podpis še ne pomeni konca procesa, saj mora podpisu slediti ustrezna verifikacija sporazuma v državnem zboru, primerna pa se mu zdi tudi ideja o razpisu refrenduma na to temo.

Kljub temu, da se mu zdi, da bi bilo sporazum primerno podpisati v nekaj tednih, pa tudi v primeru morebitnih zapletov ne vidi "nobenih groženj ali nekih posebnih nevarnosti," saj verjame, "da imamo v tem delu Evrope dovolj modrosti, da znamo svoje medsebojne odnose uravnavati na miren in zbran način in seveda s tem pokazati, da lahko ne samo obravnavamo vprašanja, ampak tudi kakšno rešimo." V primeru padca arbitražnega sporazuma bi se sicer zagotovo zapletli tako odnosi med državama kot širši, a Türk o tem ni želel ugibati.

Predsednik države o aktualnih zadevah