Dušan Kumer je dejal, da so obtožbe na račun Thalerja povzročile veliko slabe volje v SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Kumer je dejal, da so obtožbe na račun Thalerja povzročile veliko slabe volje v SD-ju. Foto: MMC RTV SLO

Verjetno je Thaler sprva mislil, da se bo lahko že nekako izvekel, na kar je sklepal na podlagi domače politične prakse, kjer se tistim, ki so na 'pravi strani', praviloma nič ne zgodi, ne glede na to, pri čem jih ujamejo.

Matevž Tomšič, sociolog
Zoran Thaler formalno ni bil član stranke SD. Foto: MMC RTV SLO / Ana Svenšek

Kumer je uvodoma izpostavil pomen evropakta in ukrepov, ki jih bo v njegovem okviru sprejela Slovenija, ki bodo po njegovem mnenju vidno in pomembno vplivali na prihodnost Slovenije. V poslanski skupini, kot pravi, menijo, da je v interesu Slovenije, njenega gospodarstva ter državljank in državljanov, da izvajamo politiko, ki bo čim skladnejša s tistimi državami evroobmočja, s katerimi imamo najtrdnejše gospodarske stike.

Thaler povzročil slabo voljo v SD-ju
Glede obtožb o korupciji evropskega poslanca Zorana Thalerja je dejal, da je ta tema ustvarila veliko slabe volje znotraj poslanske skupine. "Glede na znana dejstva, ki so bila posredovana javnosti, je bila edina možnost odstop, da se na ta način uveljavi politična odgovornost. Ob tej priložnosti je treba izpostaviti, kako pomemben je bil zakon o integriteti, ki smo ga sprejeli in katerega del je tudi zakonsko opredeljeno lobiranje, in prav v tem mesecu bomo novelirali zakon tudi na tem področju," je pojasnil.

"Dogodek z Zoranom Thalerjem zagotovo ne bo prispeval k večjemu ugledu politike in politikov v očeh slovenskih državljanov. Ta ugled je že zdaj na mizerno nizki ravni," je za MMC povedal sociolog Matevž Tomšič, ki je še pojasnil, da dogodek tudi časovno sovpada z nekaterimi drugimi aferami, v katere so vpleteni ljudje iz obeh političnih taborov, "tako bo to samo še okrepilo stereotipe o politikih kot nemoralnežih, ki svoj položaj izkoriščajo za osebno okoriščanje".
"Na imidž stranke nikakor ne bo vplivalo pozitivno – ne glede na dejstvo, Thaler formalno sploh ni član stranke. Zna pa tudi sprožiti konflikte znotraj samega SD-ja. Vemo, da mnogi člani stranke niso bili navdušeni nad imenovanjem Thalerja na prvo mesto kandidatne liste za evropske volitve, saj gre za človeka, ki izhaja iz struktur LDS-a. Zdaj se je pa ta strankina domnevna pridobitev izkazala za blamažo. Zaradi tega bo verjetno kar nekaj jeze na predsednika stranke Pahorja, saj bi on tisti, ki je Thalerja pripeljal,"
nadaljuje Tomšič.
Po njegovem mnenju je Thalerjeva politična kariera končana - zagotovo to velja za politično udejstvovanje na evropskem nivoju. "Pokazalo se je namreč, da so tu etični standardi bistveno višje postavljeni, kot pri nas, predvsem pa, da se kršitve teh dejansko sankcionira. V evropskih institucijah, predvsem v njegovi matični poslanski skupini, so zelo odločno in urgentno reagirali ter ga tako 'prisilili' k odstopu," je še pojasnil.

Na vprašanje MMC-ja, ali verjame Thalerjevi zgodbi, s katero ta opravičuje svoje dejanje, je odgovoril, da upa, da Thalerjevo dejanje ne bo vplivalo na stranko in da stranka ne bi smela čutiti posledic. "Thaler ni bil naš član. Bil je naš kandidat na evropskih volitvah in v SD-ju za kandidatne liste lahko kandidirajo tudi tisti, ki niso člani stranke, če v stranki tako presodimo, in Thaler je bil tak kandidat," je izpostavil.

Dogodki, vezani na razkritja otoškega tednika Sunday Times, bodo tudi predmet nocojšnjih Pogledov Slovenije. Uroša Slaka z gosti lahko ob 20. uri v živo spremljate na TV SLO 1 ali na naši spletni strani.


Veber in Brunskoletova hvalita zakona o skladnem regionalnem razvoju

Veber je zadovoljen, da državni svet ni vložil veta na zakon o skladnem regionalnem razvoju, ki je po njegovem mnenju zelo pomemben zakon. Meni, da bi s tem dobili pravno podlago za črpanje nepovratnega denarja, ki ga bodo gospodarske družbe lahko koristile za nove naložbe. "To pomeni, da bo približno polovica Slovenije v obmejnih območjih države dobila neposredno gospodarsko spodbudo," je dejal. Zakon naj bi prinesel tudi davčne olajšave tistim, ki se bodo odločili za razvoj in širitev podjetij.

Renata Brunskole je zatrdila, da je ta zakon zelo pomemben za razvoj zapostavljenih območij Slovenije in bo omogočil skladnejši razvoj Slovenije. Prepričana je namreč, da je bila odločitev za ta zakon boljša, kot pa če bi se sprejemali zakoni, ki bi urejali posamezna ogrožena območja po vzoru pomurskega zakona. Povedala je, da bodo na podlagi tega zakona uveljavljeni posamezni programi, ki bodo omogočili boljše pogoje za razvoj gospodarstva, obrti in podjetništva na teh območjih.

Verjetno je Thaler sprva mislil, da se bo lahko že nekako izvekel, na kar je sklepal na podlagi domače politične prakse, kjer se tistim, ki so na 'pravi strani', praviloma nič ne zgodi, ne glede na to, pri čem jih ujamejo.

Matevž Tomšič, sociolog