Premier in minister sta zgladila spore. Foto: MMC RTV SLO
Premier in minister sta zgladila spore. Foto: MMC RTV SLO
Lahovnika skrbelo, da si bo nakopal dodatne težave

Kot je znano, sta se Pahor in Lahovnik sešla zaradi izjav, ki jih je Lahovnik dal v komentarju na svojo neudeležbo na petkovem vrhu koalicije.

Lahovnik: Včasih je dobro, da je ekipa bolj heterogena
Minister za gospodarstvo je po srečanju priznal, da različni pogledi v koaliciji seveda obstajajo, ob tem pa zatrdil, da to ni nujno slabo: "Včasih je dobro, da je ekipa bolj heterogena." Dodal je, da je premierju predstavil petkove obveznosti, zaradi katerih je izostal s koalicijskega vrha. Tedaj je namreč dejal, da ima pomembne delovne obveznosti in da nima časa za politične igrice.

Zakaj ga torej ni bilo na petkovem koalicijskem sestanku? Zaradi priprav na nedeljsko zasedanje ministrov Unije, pristojnih za energetiko, na katerem je Slovenija dobila sedež Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev, je odvrnil.

V Odmevih pa je Lahovnik dodatno pojasnil, da je imel v petek pomembne obveznosti v zvezi z glalovanjem o dodelitvi sedeža agencije za energetske regulatorje. To so bili lobistični in preprečevalni pogovori. Bil je zelo zaseden, zato se koalicijskega vrha ni mogel udeležiti. Pojasnil je, da sicer nikoli ni skrival, da ni zelo naklonjen obiskovanju raznovrstnih strankarskih dogodkov. Na sredinem sestanku sta se tako s premierjem dogovorila, da bo v prihodnje bolj izbrano komentiral dogodke. Sam razume, da bi njegovo izjavo lahko nekdo narobe razumel, in da je morda koga užalila, a vrh v tistem trenutku res ni bil njegova prioriteta, je dejal. Opozoril je še, da se je v preteklosti udeležil dveh koalicijskih vrhov, na katerih je manjkalo veliko ministrov in poslancev, pa se iz tega nikoli ni delalo velikega vprašanja.

Pahor: Premisliti, preden zadeve delimo z javnostjo
Glede dela izjave, ki se nanaša na politične igrice, pa je Lahovnik zatrdil, da je le odkrito povedal tisto, kar je v tistem trenutku čutil. Premier je po njegovih besedah o tem menil, da "je včasih dobro, da kaj dobro premislimo, preden odkritosrčno delimo z vso slovensko javnostjo".

Podrobneje Lahovnik pogovora s Pahorjem ni želel pojasnjevati, žal pa mu je, da je ta tema zdaj zasenčila uspeh Slovenije ob pridobitvi sedeža Acerja.

Glede predloga zakona o delitvi dobička z delavci, ki ga pripravljata tako ministrstvo za gospodarstvo kot Socialni demokrati, a si glede obveznosti te delitve predloga nasprotujeta (Lahovnik se zavzema za neobvezno delitev), pa je minister dejal, da ima pri spremembi zakona vso podporo predsednika vlade. Na vprašanje, zakaj se večkrat zdi, da si niti ne želi biti minister (kandidatura za evropskega poslanca, grožnja z odstopom), pa je Lahovnik v Odmevih odgovoril, da ministrske funkcije nikoli ni jemal kot dosmrtne funkcije in da je že večkrat povedal, da bi, kadar koli bi si premier zaželel zamenjave na tem položaju, bil pripravljen odstopiti. "Premier je dejal, da še naprej podpira moje delo, če pa bi kakor koli namignil, da ni tako, bi mu ponudil odstop," je pojasnil Lahovnik. Dodal je le še, da smo že imeli na ministrskih stolčkih ljudi, ki so menili, da so njihove funkcije večne, pa se ni dobro končalo.

Lahovnika skrbelo, da si bo nakopal dodatne težave