Patrik Greblo ni bil deležen podpore programskih svetnikov RTV-ja pri kandidaturi za direktorja Televizije. Na drugi strani je Miha Lampreht brez težav prejel potrebno absolutno večino glasov. Foto: MMC RTV SLO
Patrik Greblo ni bil deležen podpore programskih svetnikov RTV-ja pri kandidaturi za direktorja Televizije. Na drugi strani je Miha Lampreht brez težav prejel potrebno absolutno večino glasov. Foto: MMC RTV SLO
programski svet
Na dnevnem redu zasedanja programskega sveta je bila tudi obravnava osnutka programsko-produkcijskega načrta za leto 2011, vendar o njem zaradi nesklepčnosti niso odločali. Foto: MMC RTV SLO
Televizija še brez direktorja

Miho Lamprehta je podprlo 22 programskih svetnikov RTV-ja, 2 sta bila vzdržana, nihče pa ni glasoval proti njemu. Patrika Grebla je na drugi strani podprlo 11 članov programskega sveta, 10 jih je bilo proti, 4 pa so se vzdržali. Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli se je sicer odločil, da bo direktorja izbral le v primeru, da ta dobi podporo absolutne večine programskega sveta, vendar nekateri svetniki dvomijo o pravilnosti njegove odločitve.

V teh dneh bo Filli programskemu svetu v predhodno soglasje predlagal kandidata za vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija. Dosedanjemu v. d. Janezu Lombergarju se mandat izteče 15. oktobra, neuradno pa si ga Filli prizadeva prepričati, da bi še dalje ostal na tem mestu. O tem naj bi odločali na seji programskega sveta prihodnji torek. Če pa programski svet seje ne skliče pravočasno, lahko generalni direktor vršilca dolžnosti imenuje tudi brez soglasja svetnikov, je še povedal Filli.

Greblu očitali konflikt interesov
Pri kandidaturi Lamprehta je nekatere svetnike zmotilo, da ta na seji zaradi dolgo načrtovanega dopusta ni bil prisoten, drugače pa je bila njegova kandidatura, kot kaže tudi glasovanje, deležna široke podpore. Njegov program je podprl tudi svetnik Miran Lesjak in poudaril, da se pozna, da ga je napisal človek, ki pozna radijski medij.

Razprava je bila burnejša pri Greblovi kandidaturi. Svetniki so mu očitali predvsem to, da je v konfliktu interesov zaradi njegovih aktivnosti v Sazasu in nepoznavanja televizije kot medija. Glede Greblovega delovanja v Sazasu je Filli povedal, da se mu zdi uspeh "da smo pridobili vojščaka na svojo stran". Sašo Hribar se je na to odzval z besedami, da je "tudi Rudolf Hess prestopil na drugo stran, pa ga ni nihče cenil".

Greblo: Počutim se kot "RTV-jevec"
Greblo je na očitke odgoril, da na Sazasu ni zaposlen, da se že vrsto let počuti kot "RTV-jevec" in da bi v primeru podpore programskega sveta končal dejavnosti, ki bi ga lahko pripeljale v konflikt interesov. "Težko pa od mene pričakujete, da bom cenzuriral skladbe, v katerih sem sodeloval kot avtor. Teh pa je veliko," je dodal.

Radio in Televizijo Slovenija so že od konca aprila naprej vodili vršilci dolžnosti. Najprej sta to nalogo opravljala dotedanji direktor Radia Slovenija Vinko Vasle in dotedanji direktor TV Slovenija Jože Možina. Direktorja imenuje generalni direktor zavoda po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta.

Od avgusta naprej vršilca dolžnosti Menartova in Lombergar
Filli na prvi seji sveta po izteku javnega razpisa, s katerim so iskali direktorja, še ni predlagal kandidatov, zato je programski svet konec avgusta podprl predlog Fillija, da vodenje radia začasno prevzame Mojca Menart, vodenje televizije pa Janez Lombergar.

Na razpis za direktorja javnega radia in televizije se je prijavilo skupaj devet kandidatov. Poleg Grebla sta se za direktorja Televizije potegovala tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija Miša Molk in nekdanji vodja Multimedijskega centra (MMC) Zvezdan Martič. Neuradno pa se je med kandidati za direktorja Radia Slovenija omenjala Darja Groznik nekdanja urednica Vala 202.

Na seji tudi o stavki javnega sektorja
Na seji so predstavniki nadzornega sveta RTV-ja napovedali, da bo stavka končana takrat, ko bo končana stavka javnega sektorja, čeprav so si nadzorniki prizadevali, da bi se končala prej. Po njihovih besedah prav tako še ni mogoče govoriti o gospodarskih posledicah za RTV, v primeru njihovega nastanka, pa jih bo moral kriti RTV sam.

Programski svet je sprejel sklep, v katerem stavkovni odbor RTV-ja poziva, da se pri izvajanju stavke drži ustrezne zakonodaje, saj se po besedah svetnikov zdaj dogajajo primeri, ko stavkovni odbor prevzema uredniško funkcijo.

Televizija še brez direktorja