Kriza se pozna tudi pri nakupih stanovanj. Foto: MMC RTV SLO
Kriza se pozna tudi pri nakupih stanovanj. Foto: MMC RTV SLO

Kot je razvidno iz primerjave povprečnih cen rabljenih stanovanj v prvih treh četrtletjih leta 2008 glede na leto 2007, so se rabljena stanovanja letos podražila v povprečju za 4,1 odstotka, in sicer v Ljubljani za 0,6 odstotka, zunaj prestolnice pa za 6,1 odstotka.

Še bistveno večje so bile medletne stopnje rasti cen v preteklih letih, saj so se gibale v razponu med 15,6 in 22,6 odstotka, so še sporočili s statističnega urada. Največji letni dvig cen so zaznali lani.

Znižana davčna stopnja do leta 2010
Na hitro zviševanje cen stanovanj je poleg drugih dejavnikov vplivala tudi negotovost pri podaljšanju uporabe znižane davčne stopnje za stanovanjsko novogradnjo (8,5 odstotka namesto 20 odstotkov). Ko je Evropska komisija lani Sloveniji odobrila uporabo znižane davčne stopnje za stanovanjsko novogradnjo do konca leta 2010, je naglo sledilo mirovanje cen rabljenih stanovanj.

Povprečna četrtletna stopnja rasti cen rabljenih stanovanj v prvih treh četrtletjih leta 2008 je na ravni celotne države znašala 0,4 odstotka. V istem obdobju so se cene rabljenih stanovanj v Ljubljani vsako četrtletje znižale povprečno za 0,6 odstotka, zunaj Ljubljane pa so naraščale po povprečni četrtletni stopnji 0,9 odstotka.

Pri tem v statističnem uradu pojasnjujejo še, da gibanja cen družinskih hiš zaradi izredno nizkega števila transakcij niso mogli zanesljivo oceniti.

E. S.