Se bo spor LDS - Pahor končal z LDS-om v opoziciji? Vlado Miheljak meni, da to ni tako neverjetno. Matevž Tomšič pa meni, da stranka svojega položaja v vladi ne bo postavljala na kocko. Foto: MMC RTV SLO
Se bo spor LDS - Pahor končal z LDS-om v opoziciji? Vlado Miheljak meni, da to ni tako neverjetno. Matevž Tomšič pa meni, da stranka svojega položaja v vladi ne bo postavljala na kocko. Foto: MMC RTV SLO

Od zahtev LDS-a je pomembna le točka ena, druge so splošne, načelne stvari, ki jih Pahor brez težav obljubi.

Vlado Miheljak

Po mojem mnenju so imeli hude težave; zato tudi taka maratonska seja najti neko formo, neko rešitev, po kateri bi se v javnosti pokazali kot trdni, odločni in načelni ter hkrati ne bi postavili na kocko svojega položaja v vladi.

Matevž Tomšič
LDS
Zdaj je žogica pri Pahorju, ki mora pokazati, ali si želi te koalicije, meni Vlado Miheljak. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Predčasne volitve bi od koalicijskih strank koristile morda le Pahorjevemu SD-ju, meni Matevž Tomšič, ki sicer ne verjame, da bi se to lahko tudi zgodilo. Foto: MMC RTV SLO
LDS Pahorju postavil ultimat

Mnenja o izidu spora Pahor - LDS so različna. Medtem ko je analitik Vlado Miheljak prepričan, da je možnost opozicijskega LDS-a realna in da ne bi bila nič posebnega, pa Matevž Tomšič temu scenariju ne verjame preveč. Tomšič je prepričan, da bo spor prešel v nekakšen kompromis, "stvari pa bodo ostale več ali manj enake".

Tomšič: LDS si odhoda iz vlade ne more privoščiti
Prepričan je, da je LDS "sam sebe postavil v neugoden položaj", saj se Pahor očitno noče odreči Barbari Brezigar, in če LDS te zgodbe po zadnjih dogodkih ne bi nadaljeval, "če bi se obnašal, kot da nič ni bilo," bo obveljal za neverodostojnega. Kljub vsemu Tomšič dodaja, da si LDS po njegovem mnenju "odhoda iz vlade ne more privoščiti".

Miheljak: Odhod v opozicijo verjetnejši kot včeraj
Miheljakovo mnenje se nekoliko razlikuje. Za MMC je dejal, da je "odhod v opozicijo danes bolj verjeten, kot sem menil včeraj". Izpostavil je pogoje, ki jih je Pahorju postavil LDS, in dejal, da je dejansko pomemben le prvi, ki se nanaša na razkritje magnetograma seje Pahor-Zalar-Brezigar-Zobec Hrastarjeva, ki je "čisto konkretna stvar". "Gre za vprašanje, ali bo Pahor stvar razkril ali ne, in če tega ne stori, si LDS obstanka v koaliciji ne more privoščiti, ne da bi se popolnoma blamiral". LDS se ne more več umakniti, meni Miheljak in Pahor se mora, če si želi te koalicije, ukloniti zahtevi.

Pahor (spet) prelaga odgovornost
A Pahorjeve spravljive tone - dejal je namreč, da bo magnetogram objavil, če se bodo s tem strinjali sodelujoči na omenjenem sestanku - Miheljak vidi kot prelaganje odgovornosti, saj ni zelo verjetno, da bi se generalna državna tožilka s tem strinjala. Pogoji sicer niso neizpolnljivi, "navsezadnje je bila to, da bo pogovor tajen, njegova domislica (Pahor je dejal, da so snemali na Zalarjevo zahtevo op. a.), pri tem pa ni nobene zakonske obligacije, ki zavezuje k tajnosti".

Prepričan je, da Pahor (spet) prelaga odgovornost na druge, saj če je vsebina pod embargom in bo nekdo rekel "ne" (jasno naj bi bilo, da bo to Brezigarjeva), je njegov spravljivi ton jasen. A če LDS odide v opozicijo, nič ne zavezuje Zalarja, da vsebine ne objavi. Miheljak meni, da bi bilo treba vsebino razkriti že zaradi interesa javnosti, saj imamo več interpretacij enega dogodka in "ne vemo, kaj je res".

Kresalova v opoziciji ne pomeni nič?
Če torej Pahor ne popusti, gre LDS v opozicijo? Kot rečeno, Tomšič temu ne verjame. "Vemo, da so na LDS priključena zelo močna omrežja ali interesne skupine, ki imajo konkretne kapitalske interese, povezane s stranko. Stranka, ki ne bi bi bila več v vladi, ne bi mogla več služiti tem interesom." Katarina Kresal in njena stranka v opoziciji tem omrežjem ne pomenita nič, je prepričan Matevž Tomšič, ki dodaja, da se bodo ta omrežja najbrž na vsak način uprla temu, da LDS ne bi imel več položaja, ki jim prinaša nekakšne koristi.

Kaj bi LDS počel v opoziciji?
Tomšič je prepričan, da bi LDS v opoziciji deloval kot nekakšen tujek in se sprašuje, kaj bi stranka počela v opoziciji. "Ali bi se, ko bi opozicija kritizirala policijo, delo pravosodnih organov, torej resorje, ki jih je vodil LDS, pridružil kritiki?" se sprašuje Tomšič.

Miheljaku se ta možnost ne zdi tako neverjetna in spominja na enega preteklih mandatov, ko so takratne pomladne stranke nastopale skupaj, Zmago Jelinčič kot preostali predstavnik opozicije pa je "v medije prihajal pač sam, ločeno od drugih."

Predčasne volitve nerealne
V predčasne volitve ne verjameta ne Tomšič ne Miheljak. Po Tomšičevem mnenju bi te nekaj prinesle le SD-ju, vse druge koalicijske stranke pa po javnomnenjskih raziskavah niso v ugodnem položaju. Poleg tega pa bi LDS v javnosti veljal za glavnega krivca za predčasne volitve, ki jim javnost ni naklonjena. "LDS bi plačal zelo visoko ceno, morda celo izpad iz parlamenta," je dejal za MMC. Tomšič večjih sprememb v sestavi vladajoče koalicije (ne izključuje morebitnih ministrskih zamenjav) ali predčasih volitev ne pričakuje.

Da se lahko LDS-u zgodi, da ponikne, je možnost, ki jo dopušča tudi Miheljak, ki prav tako, a iz drugih razlogov ne verjame v realnost predčasnih volitev. Poudarja, da so te v zahodnih demokracijah smiselne, ko je v "patpoziciji" parlament in ne vlada. Vlada se lahko zamenja, zamenja se lahko predsednika vlade, "kot so pred kratkim že omenjali nekateri, pri nas pa še niti resnejše rekonstrukcije vlade ni bilo", je dejal. Da LDS veliko tvega, saj lahko v prihodnosti ponikne, a se je hkrati moral odzvati na Pahorjevo žogico, pa se strinjata oba sogovornika.

Od zahtev LDS-a je pomembna le točka ena, druge so splošne, načelne stvari, ki jih Pahor brez težav obljubi.

Vlado Miheljak

Po mojem mnenju so imeli hude težave; zato tudi taka maratonska seja najti neko formo, neko rešitev, po kateri bi se v javnosti pokazali kot trdni, odločni in načelni ter hkrati ne bi postavili na kocko svojega položaja v vladi.

Matevž Tomšič
LDS Pahorju postavil ultimat