LDS se želi seznaniti s skupino, ki naj bi ocenila delo Sove. Foto: RTV SLO
LDS se želi seznaniti s skupino, ki naj bi ocenila delo Sove. Foto: RTV SLO
Zasedanje vlade
Vlada je sporno skupino ustanovila 1. februarja Foto: RTV SLO
Lovro Šturm
Predsednik skupine, ki pregleduje poslovanje Sove, je pravosodni minister. Foto: EPA
Ministri bodo ocenjevali delo tajnih agentov

Zahtevo po sklicu seje je vložil začasni vodja poslanske skupine Jožef Školč, ki bi rad, da vlada pojasni, zakaj je ustanovila skupino, katere naloga naj bi bila priprava ocene o delu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Ker naj bi bil sklep o ustanovitvi skupine tajen, so tudi podatki o o njej zelo skopi.

Člane LDS-a predvsem skrbijo posledice, ki bi jih lahko imelo politično poseganje vlade v strokovno delo Sove. Radi bi dobili pojasnila, zakaj je bila taka skupina ustanovljena in kaj je do zdaj že ugotovila. Želijo tudi pojasnila o zakonitosti in vsebini dela skupine.

Janša potrdil ustanovitev skupine
Premier Janez Janša je med vladnim obiskom Primorske dejal, da je vlada skupino ustanovila zaradi vprašanj ob obravnavi letnih poročil o delu agencije, hkrati pa je želela preveriti nekatere informacije, ki so jih ob menjavi vodstva Slovenske obveščevalno-varnostne agencije dajali zaposleni.

Janša je dodal, da je vlada s sklepa o ustanovitvi skupine umaknila oznako tajnost in dodal, da so naloge skupine ocena ustreznosti zakonskih podlag za delo Sove, zakonitosti njenega dela, pregled finančno-materialnega poslovanja, ocena zakonitosti in smotrnosti ravnanja z arhivskim gradivom ter predlog organizacijskih in drugih sprememb za izboljšanje dela agencije.

Med člani kar štirje ministri
Vlada je MMC-ju posredovala tudi gradivo, ki ga je obravnala 1. februarja. Iz sprejetega sklepa je razvidno, da je predsednik skupine minister za pravosodje Lovro Šturm, člani pa so minister za šolstvo Milan Zver, minister za okolje Janez Podobnik, minister za obrambo Karl Erjavec, nekdanji predsednik ustavnega sodišča Tone Jerovšek, državni sekretar Vinko Gorenak, podsekretar Milko Mikola, Branko Cvelbar, Peter Ješovnik in svetovalec premierja za nacionalno varnost Aleksander Lavrih, ki je tudi sekretar skupine.

Prvo poročilo bo skupina pripravila najkasneje v treh mesecih od njene ustanovitve, sicer pa njeno delo ni časovno omejeno. Potrebna naj bi bila tudi zaradi novejših izzivov, ki jih Sloveniji prinaša vse večja vloga v EU-ju in Natu.

Dnevnik o političnem vdoru
Časopis Dnevnik pa piše, da naj bi člani skupine še prejšnji mesec obiskali agencijo in si ogledali bazo z zelo občutljivimi tajnimi podatki. Ob tem Dnevnik dodaja, da gre za najhujši politični vdor v Sovine baze podatkov po sprejemu zakona o Sovi leta 1999.

M. R.

Ministri bodo ocenjevali delo tajnih agentov