Legionela v postojnskih vrtcih

Legionelo so našli v enoti Pastirček v Postojni in v enoti Ravbarček v Planini ob rednem letnem preverjanju kakovosti vode. V Planini so imeli pretekla leta s tem veliko težav, v povprečju se je legionela tam pojavila vsako drugo leto.

Ravnateljica vrtca Postojna, Elizabeta Zgonc pojasnjuje, da so imeli skupni vodovod z osnovno šolo: "Gre predvsem za različen tempo delovanja, šola se 25. 6. zapre, oni niso obvezani, da izvajajo ukrepe za preprečevanje, vrtec je pa še naprej delal in izvajal ukrepe. A je verjetno, če jih izvaja samo vrtec, to premalo."

Zato so lani zamenjali celoten vodovodni sistem in ga ločili od šolskega. A kljub temu se je legionela letos spet pojavila. "Verjetno se je nekje pojavil še en mrtvi kot, tako da smo tam v preteklem tednu z ureditvijo dodatnega lijaka in pipe dolgoročno mogoče rešili ta problem."

Vrtca obratujeta, a z omejitvami. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Vrtca obratujeta, a z omejitvami. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

V postojnski centralni enoti pa jih je pojav legionele presenetil, "ker je ta vodovodni sistem zelo razširjen, enota je velika, tudi 23 oddelkov. Nekatere zadnje igralnice so res končne, mogoče je tam kakšen lijak, kjer ni bila toliko točena voda."

Zdaj pazijo, da vsak drugi dan odprejo prav vse pipe. "Vrednost je bila nizka, ni bila visoka, tako da predvidevam, da še vedno zagotavljamo varno okolje za otroke in zaposlene," je še dejala Elizabeta Zgonc.

V petek bodo ponovno izmerili kakovost vode v Planini, v ponedeljek pa v Postojni. Ukrepi, kot so pitje ustekleničene vode, umivanje rok z vlažnimi robčki, neizvajanje poletnih iger z vodo, bodo trajali še vsaj deset dni.