Letalo so poslali na preventivno zamenjavo plovcev v Španijo. Foto: URSZR/X/Miro Majcen
Letalo so poslali na preventivno zamenjavo plovcev v Španijo. Foto: URSZR/X/Miro Majcen

Letalo air tractor je 22. julija pri gašenju požara v okolici Ilirske Bistrice ob pristanku na letališču Portorož pristalo na amfibijskem podvozju namesto na kolesih, pri tem pa je dobilo manjše poškodbe.

Letalo so poslali na preventivno zamenjavo plovcev v Španijo. Na servisu v Španiji so opravili podrobni preventivni pregled sistema za črpanje vode na plovcih. Z namenom čim hitrejšega nemotenega izvajanja dejavnosti gašenja iz zraka so na letalo začasno namestili v okviru pogodbe nabavljene plovce za enosledno letalo air tractor, ki je v Sloveniji še v postopku registracije, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Na vprašanje, koliko je stalo popravilo, so odgovorili, da so bila dela na letalu izvedena v okviru sklenjene pogodbe. Stroški, povezani s preletom letala v Španijo in nazaj, pa v tem trenutku še niso znani in bodo predmet nadaljnjih postopkov v okviru pogodbe s španskim izvajalcem, so še dodali.

Lastno floto za gašenje iz zraka je Slovenija dobila po požaru, ki je leta 2022 opustošil goriški Kras. V 17 dneh je uničil 3700 hektarjev površin na goriškem Krasu, od tega 2900 hektarjev gozda. Decembra 2022 je vlada prižgala zeleno luč za nakup štirih manjših letal za gašenje iz zraka air tractor z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Pogodba o nakupu je bila podpisana aprila lani.

Prva air tractorja sta v Slovenijo prispela lani, druga dva maja oziroma junija letos. Prvi dve letali sta že operativni, tako da je z njima že mogoče izvajati gašenje. Do 15. septembra so zagotovljeni tudi trije tuji piloti, ki izvajajo operativno letenje, slovenski piloti pa bodo lahko samostojno gasili prihodnje leto.

Letali za gašenje požarov air tractor sta bili prvič aktivirani za gašenje požara na Krasu, ki je izbruhnil sredi letošnjega julija. Ogenj je izbruhnil v bližini naselja Škrbina v neposredni bližini pogorišča izpred dveh let. Zaradi močnega vetra se je razširil po pobočju Trstelja in sosednjega Kačnika.