Foto: MORS
Foto: MORS

Brigada vojaškega letalstva in zračne obrambe je nastala s preoblikovanjem 15. polka vojaškega letalstva ter vzpostavitvijo in vključitvijo 9. bataljona zračne obrambe v njeno strukturo. Kot je na slovesnosti ob tem dogodku dejal obrambni minister Marjan Šarec, se ob dnevu Evrope in konec druge svetovne vojne na evropskih tleh, s čimer se spominjamo vseh, ki so dali življenja za to, da lahko živimo v svobodnem svetu. Pa vendar se po njegovih besedah vedno najde kdo, ki mu za to ni mar. "Zato je pomembno, da se vsaka država zaveda, da je sama odgovorna za svojo obrambo," je dejal.

Slovenska vojska je po njegovih besedah trenutno v fazi modernizacije, kar "pomeni modernizacijo opreme, pristopa za pridobivanje kadra, predvsem pa modernizacijo miselnosti, tako znotraj kot zunaj vojske". "Če je bila v preteklosti politika takšna, da so vojsko skrivali, saj je veljala za nekaj iz preteklosti, nekaj ne preveč zaželenega, se danes vse države, ki dajo kaj nase, zlasti pa Slovenija, še kako zavedajo, da je vojska naša vojska, da so v njej naši ljudje in da je vojska v prvi vrsti namenjena nam," je dejal Šarec.

K razvijanju lastnih oboroženih sil nas po njegovih besedah silijo tudi dogodki okoli nas, predvsem v Ukrajini, "ki ni tako daleč". Tega se zavedajo tudi druge države, ne samo članice Nata, zato za obrambo namenjajo več denarja, je poudaril.

Nov sistem zračne obrambe, novo letalo Spratan in dodatni helikopterji

Ustanovitev 15. brigade vojaškega letalstva po besedah njenega poveljnika Janeza Gaubeta pomeni temelje za nadaljnji razvoj zračne obrambe. Ob tem je poudaril, da je Slovenija kupila nov sistem zračne obrambe srednjega dosega, za katerega se bo treba usposabljati in znati z njimi ravnati, čakajo tudi drugo letalo Spartan in nove helikopterje.

Foto: MORS
Foto: MORS

Poveljnik 9. bataljona zračne obrambe Metod Žura pa je med drugim povedal, da bo nov sistem zračne obrambe deloval predvsem odvračalno, saj bo imel precej daljši doseg kot zdajšnji sistemi. Njegov doseg bo namreč 20 kilometrov v višino in 40 kilometrov v daljavo.

15. brigado vojaškega letalstva in zračne obrambe sestavlja sedem enot, med drugim helikopterska in letalska eskadrilja ter že omenjeni 9. bataljon zračne obrambe. Enote so nameščene na Letališču v Cerkljah in v vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika, v prihodnje pa bodo tudi v vojašnici na Vrhniki.