Na MOL-u zagotavljajo, da bodo lahko jeseni sprejeli vse otroke, ki potrebujejo vrtec, s tem da ponekod ne bo možno ugoditi želji staršev po vpisu v določeno enoto vrtca. Foto: MMC RTV SLO
Na MOL-u zagotavljajo, da bodo lahko jeseni sprejeli vse otroke, ki potrebujejo vrtec, s tem da ponekod ne bo možno ugoditi želji staršev po vpisu v določeno enoto vrtca. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Janković je povedal, da bo podpisnikom peticije odgovoril in jih ob tem pozval, da naj pozovejo premierja, da Ljubljani vrne denar, saj se bodo potem cene vrtcev v Ljubljani spet znižale. Foto: MMC RTV SLO

Interes staršev za prostor v ljubljanskih vrtcih v prvem starostnem obdobju namreč presega trenutne zmogljivosti za okoli 1.200 otrok, pri čemer naj bi bilo z odprtjem novih oddelkov do jeseni poskrbljeno za vse. Izmed 1.200 omenjenih otrok jih ima sicer le polovica stalno prebivališče na območju mestne občine Ljubljana, zato bodo morale za druge poskrbeti občine, iz katerih prihajajo.

Povečan interes za ljubljanske vrtce naj bi bil povezan z večjo rodnostjo, priseljevanjem v mestno občino Ljubljana in tudi z novelo zakona o vrtcih, po kateri bo vrtec brezplačen za drugega otroka, pojasnjujejo na MOL-u.

Odločbe o sprejemu najpozneje junija
Starši so svoje otroke vpisali v več vrtcev, nekateri tudi v vseh 23 v Ljubljani, zato na občini pojasnjujejo, da bo treba prijave podrobno pregledati. Trenutni podatki kažejo, da je bilo sprejetih 2.666 otrok, okoli 4.000 otrok pa zavrnjenih.

Župan Janković je zagotovil, da bodo starši o sprejemu v vrtec obveščeni najpozneje junija. Občina pa bo starše o postopkih obveščala prek medijev in na svoji spletni strani.

Po začasnih podatkih na občini ocenjujejo, da potrebujejo 600 dodatnih mest oziroma 43 oddelkov. Do jeseni bodo zagotovili 486 dodatnih mest (34 oddelkov), v obdobju 2009-2015 pa naj bi glede na potrebe staršev zagotovili vsaj še 960 mest.

Peticija za Jankovića delo SDS-a
Janković je povedal tudi, da je dobil peticijo proti podražitvi vrtcev s 3.815 podpisi. Pobudniki so župana pozvali, naj bremena odvzetih 56,8 milijona evrov ne prenaša na otroke, a po Jankovićevih besedah gre za predvolilno potezo SDS-a, kjer po njegovem mnenju govorijo neresnico. Ponovil je, da je proti vsem podražitvam in da so ljubljanski vrtci najkakovostnejši in glede na plačila staršev tudi najcenejši v Sloveniji.