A tako kot na sploh v novinarstvu tudi za naše kolege velja – ni predaje!

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Kolega Božič priznava, da je delo zaradi napada na njihovo medijsko organizacijo res oteženo. "Tudi čas si je težko vzeti, ker smo s težavami res zaposleni. Delo ni ravno obstalo, a je šlo v tehnologiji par korakov nazaj. Improviziramo in iščemo vse mogoče rešitve s temeljnim vodilom, da ne ugasnemo. Ključni cilj torej je, da ne prenehamo izhajati," pravi in dodaja: "Inovativnost in požrtvovalnost kolektiva, ki se izkazujeta v teh trenutkih, sta res impresivni."

Zdi se, da predsednik nekoliko prehiteva. V alternativi KUL je zelo jasno, kdo naj bi med njimi prevzel mandat. Ta dogovor obstaja, a je na prizorišče prišel nov igralec – Robert Golob z Gibanjem Svoboda.

Anže Božič

V obdobju pred volitvami najbolj z zanimanjem spremlja javnomnenjske raziskave, ki merijo politični utrip. Moti ga gnev, ki ga v političnem prostoru sprožajo objave rezultatov. "Mi že zelo dolgo sodelujemo z Mediano in nimamo nobenega razloga za dvom o njihovem delu. Nekaj drugega so interpretacije, ki so lahko tudi izkrivljene," razmišlja Božič.

Kako se oblikujejo startne pozicije? Zdaj se zdi, da so startni bloki postavljeni, toda pred startom je vse odprto. Kampanja utegne biti "umazana, tako kot so bile prejšnje". "Udarci pod pasom niso več nobena redkost. Z družbenimi mediji je mogoče prave avtorje tudi zakrivati."

Presenetljivo je predsednik države Borut Pahor ob razpisu volitev dejal, da je pred volitvami treba nujno odgovoriti tudi na vprašanje, ali naj koalicije strank razume kot seštevek poslanskih mandatov vseh strank, ko se bo odločal o podelitvi mandata za sestavo vlade.

"Zdi se, da predsednik nekoliko prehiteva. V alternativi KUL je zelo jasno, kdo naj bi med njimi prevzel mandat. Ta dogovor obstaja, a je na prizorišče prišel nov igralec – Robert Golob z Gibanjem Svoboda. Med KUL-om in Golobom pa res še ni nobenega dogovora v zvezi z morebitnim sodelovanjem, še posebej pa ne glede mandatarstva," pravi neposredni spremljevalec političnega dogajanja in pojasni, da dogovor strank KUL lahko razumemo kot zavezo o povolilnem sodelovanju, medtem ko na volitve gredo vsak zase, torej kot tekmeci, ki se med seboj bojujejo za mandatarstvo.

Toda, ali bo njihov tihi dogovor o nenapadanju vzdržal, glede na to, da lahko kdo od njih tudi izpade iz parlamenta? "To bodo pokazala soočenja!" odgovarja kolega Božič. Tam naj bi se predstavili programi strank. Tako pričakuje predsednik Pahor, ki je pozval k vsebinski kampanji. "A ni nenavadno, da prav Pahor druge politične akterje poziva k čim več vsebine v kampanji, ob tem, da sam ne slovi po vsebini, saj se nenehno izogiba jasnim opredelitvam?" se pošali sogovornik.

Ljubezen med naravnimi partnerji – Anže Božič