RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
Redna junijska seja do zdaj

Redna junijska seja do zdaj:
- Ponedeljek
- Torek.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je pojasnila, da bi se po predlogu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO) število članov programskega sveta zavoda z zdajšnjih 29 zmanjšalo na 23. Pet članov bi imenoval DZ, dva predsednik republike, 16 pa civilna družba oziroma strokovna javnost. Zdaj DZ imenuje 21 od 29 svetnikov, kar je po njeni oceni "politično vsiljena zabloda".

"Zato je skrajni čas, da se politika umakne. Javna radiotelevizija se namreč ne sme preleviti v servis, ki navkljub pričakovani neodvisnosti postane izvrševalec političnih interesov – in to skušajo doseči nekateri v koaliciji, takšen je namreč vtis," je dodala.

Minister: Pripravili bomo popravke zakona

Minister za kulturo Vasko Simoniti je pojasnil, da vlada novele ne podpira, saj le parcialno posega v kompleksen zakon. Napovedal je, da bodo na ministrstvu pripravili ustrezne popravke tega zakona. Zagotovil je tudi, da bo vlada podprla vsak korak, ki bo prispeval h kakovostnemu programu RTV SLO, in to na vseh ravneh, ne le v primeru informativnega programa.

Ocenil je, da zdajšnja zakonodaja zagotavlja dobre materialne pogoje za delovanje RTV SLO. Po njegovih navedbah je imela RTV SLO lani skupaj 126 milijonov evrov prihodkov, od tega skoraj 96 milijonov evrov od rtv-prispevka. Za primerjavo je navedel, da letošnji proračun ministrstva za kulturo znaša dobrih 197 milijonov evrov.

Mnenja poslanskih skupin

Marko Bandelli je poudaril mnenje SAB-a, da vpliv politike v programskem in nadzornem svetu RTV SLO krha dostop do neodvisnih informacij. Po njegovih besedah je nepristransko informiranje javnosti pogoj za demokratičnost sistema. Če DZ v programski svet imenuje 21 od 29 članov, je njegovo članstvo v veliki večini odvisno od vsakokratne vladajoče politike, je opozoril.

Ivan Hršak je napovedal, da v DeSUS-u novele ne bodo podprli, saj se ne strinjajo z zmanjšanjem števila članov programskega sveta, še posebej pa nasprotujejo tako radikalni spremembi imenovanja članov. Po njegovih besedah se ne strinjajo z mnenjem, da ima javna radiotelevizija vlogo nadzornice nad oblastjo. "Obstajajo aparati, ki izvajajo nadzor nad oblastjo, in te naloge nimajo mediji," dejal.

Proti noveli so se izrekli tudi v SNS-u. Po besedah Dušana Šiška se ne strinjajo s tem, da se novela nanaša izključno na kadrovske zadeve in zmanjšuje število članov programskega sveta, hkrati pa DZ jemlje pristojnost imenovanja članov. Pri tem je RTV SLO očital preveč zaposlenih in pristransko poročanje, zavzel pa se je tudi za ukinitev rtv-prispevka.

Alenka Jeraj je pojasnila, da v SDS-u podpirajo zmanjšanje števila članov programskega sveta RTV SLO, saj je manjši organ bolj operativen. Neobičajen pa se jim po njenih besedah zdi predlagan nabor predstavnikov civilne družbe, ki naj bi imenovali člane. V SDS-u menijo, da želi LMŠ s takim predlogom ohraniti nadzor nad delovanjem radiotelevizije, ne pa vrniti odločilne besede civilni družbi.

V SD-ju po besedah Marka Koprivca menijo, da je novela primerna za nadaljnjo obravnavo. Ocenil je, da se je z zdajšnjo vlado znova začelo obdobje imenovanja bolj ali manj politično privrženih kadrov v programski in nadzorni svet. Dodal je, da smo poleg tega priča številnim drugim pritiskom in napadom na RTV SLO kot institucijo, pa tudi osebnim napadom na posamezne novinarje.

Čeprav se v SMC-ju strinjajo s ciljem novele, te ne bodo podprli. Po besedah Janje Sluga gre namreč za zelo parcialen pristop, ki je bolj posledica političnega odziva na poskuse predčasne razrešitve dveh članov nadzornega sveta kot pa temeljitega razmisleka o tem, kako zagotoviti depolitizacijo RTV SLO. Opozorila je, da politično podrejeni mediji dolgoročno ne koristijo prav nikomur.

Violeta Tomić je dejala, da bodo v Levici novelo v prvi obravnavi podprli, saj menijo, da lahko v drugi obravnavi odpravijo pomanjkljivosti predloga. Po njenih besedah je novelo mogoče podpreti pod pogojem, da se dejansko zmanjša število predstavnikov iz vrst politike ali ta segment v celoti umakne, ter da se jasno opredeli načelo enakovredne in uravnotežene vključitve civilne družbe in strokovne javnosti.

Kritična je bila do "tviteraških" in drugih javnih napadov na novinarje RTV SLO, ki so po njenih besedah v zadnjem času eskalirali v sovražni govor in v diskurz, ki je nevreden civiliziranega komuniciranja.

V NSi-ju novele ne podpirajo. Se pa po besedah Tadeje Šuštar sprašujejo, zakaj LMŠ zakona ni spremenil, ko je imel možnost in večino v DZ-ju. Dodala je, da velikokrat netočnega medijskega poročanja, ki smo mu priča v Sloveniji, ne bo spremenila drugačna sestava in imenovanje programskega sveta, ampak le zavedanje urednikov in novinarjev, da nosijo veliko odgovornost do gledalcev, poslušalcev in bralcev.

Sicer je Divjak Mirnikova pozvala poslanske kolege, naj podprejo novelo in s tem omogočijo iskanje kompromisov v nadaljnji obravnavi. Poudarila je, da tokrat LMŠ ponuja roko SDS-u. O noveli zakona o RTV SLO bo DZ glasoval v četrtek.

Drugo na dnevnem redu

Poslanke in poslanci državnega zbora v nadaljevanju redne seje najprej po skrajšanem postopku obravnavajo spremembe zakona o zaščiti živali, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo glede humanega ravnanja z živalmi, ki se uporabljajo v znanstvene namene, nato bosta na vrsti drugi obravnavi sprememb zakona o javnem naročanju in sprememb zakona o knjižničarstvu.

Delovni dan bodo poslanci sklenili z več kot peturno prvo obravnavo predloga zakona o proračunskem skladu za naložbe v prometno infrastrukturo.

Video 2: Posnetek dozdajšnjega poteka seje v več delih

18. redna seja Državnega zbora, 1. del
18. redna seja Državnega zbora, 2. del