Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes na delovnem obisku na Irskem skupaj z gostiteljem, irskim ministrom za zunanje zadeve in za obrambo Simonom Coveneyjem slavnostno odprl nove prostore veleposlaništva Republike Slovenije v Dublinu, je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve.

"Ponovno odprtje veleposlaništva je pomemben mejnik, da še bolj okrepimo politične, gospodarske, kulturne in druge vezi med državama," je poudaril Logar.

Veleposlaništvo na Irskem je bilo ukinjeno sredi finančne krize leta 2012, po odhodu Velike Britanije iz EU pa Irska postaja pomembna, tudi zaradi pričakovanj, da se bo velik del gospodarskih družb z ozemlja Velike Britanije preselil na Irsko. Ideje za ponovno odprtje veleposlaništva v Dublinu so se v slovenski vladi začele krepiti leta 2017, delovati je začelo lani.

Pogovor med ministroma je bil osredotočen na izzive predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ki so povezani s posledicami pandemije covida-19, krepitvijo odpornosti EU na krize in okrevanjem evropskega gospodarstva. Sogovornika sta izmenjala tudi poglede glede aktualnih tem v evropskem sosedstvu in drugod po svetu, kot so odnosi EU z ZDA in z Združenim kraljestvom ter z Rusijo, vprašanje širitve EU in Zahodnega Balkana ter glede razmer v Belorusiji.

Minister je v okviru obiska nagovoril tudi udeležence virtualnega dogodka v organizaciji Inštituta za mednarodne in evropske zadeve v Dublinu - IIEA, vodilnega irskega think-tanka za mednarodne zadeve. V svojem nastopu je predstavil izzive in cilje slovenskega predsedovanja Svetu EU ter odgovarjal na vprašanja sodelujočih.