Metka Tekavčič se je tudi uradno odločila za kandidaturo za mesto županje MOL-a na prihajajočih lokalnih volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Metka Tekavčič se je tudi uradno odločila za kandidaturo za mesto županje MOL-a na prihajajočih lokalnih volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Vsi, ki gremo na volitve, smo politiki.

Metka Tekavčič
SD
V stranki SD so prepričani, da imajo dobro kandidatko in so ponosni tudi na svojo listo kandidatov za mestni svet, ki je po njihovem mnenju izredno uravnotežena po spolni in starostni strukturi. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Metka Tekavčič v boj za ljubljansko županjo

"V zadnjih štirih letih smo pospešeno gradili zidove in se pospešeno zadolževali," je na novinarski konferenci mandat Zorana Jankoviča ocenila Metka Tekavčič.

Kandidatka za županjo Ljubljane pri stranki SD Metka Tekavčič meni, da je prišel čas za politiko mestnega sveta, ki se bo bolj posvečala manjšim stvarem, ki se jih ne opazi toliko kot velike gradbene projekte, ljudem pa pomenijo prav toliko ali pa še več. To je tudi glavna razlika, ki jo vidi med seboj in zdajšnjim županom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Ob tem da priznava Jankoviću zasluge za mnoge uspešne projekte, ki jih je izpeljal v svojem mandatu, pa je do njega tudi kritična. V svoji predstavitvi pove, da je ponosna na Ljubljano, ki so jo skupaj z različnimi župani gradili v zadnjih desetletjih, in da ji je prav vsak dosedanji župan dal svoj pečat, vendar pa so v stranki prepričani, "da si Ljubljane ne more lastiti noben posameznik".

M. Tekavčič: Jemljemo si veliko zaslug za stadion.
Po predstavitvi svojega dela v mestnem svetu in v stranki SD je poudarila, da so se ves čas obnašali odgovorno do prestolnice in tudi skozi ves proces podpirali gradnjo novega stadiona. Na vprašanje, ali si tako jemljejo nekaj zaslug za stadion, je povedala, da je teh zaslug precej. Pri tem se je nanašala predvsem na zakon o glavnem mestu, pri katerem so stranke koalicije sodelovale.

Tekavčičeva je predstavila tudi svoje stališče do zbiranja podpisov v podporo referendumu o novem prostorskem načrtu. Čeprav so v mestnem svetu glede sprejema načrta glasovali z vzdržanjem, ker niso prepričani o primernosti in usklajenosti načrta, pa referenduma vseeno ne podpira. Izpostavila je tudi svoja prizadevanja in pogovore pri ministru za finance, s katerim naj bi pripravljali zakon, po katerem bi bila prodaja zemljišč, ki so bila kupljena neposredno pred spremembo njihove zazidljivosti, visoko obdavčena.

"Nikjer na svetu ni nihče nepremagljiv"
Tekavčičeva pričakuje rezultat, ki bo v vsakem primeru boljši od rezultata stranke na lokalnih volitvah pred štirimi leti. V svojih pričakovanjih ni konkretna, želi pa si, da bi stranke, ki predstavljajo vladno koalicijo, dobile večino tudi v mestnem svetu. V drugi vrsti vsaj z Jankovičevo listo. Sicer pa pravi, da kandidira tudi zato, da zmaga, in verjame, da je tudi Jankovič premagljiv.

O moči in primernosti svoje kandidatke so prepričani tudi v stranki. Poslanec SD-ja v državnem zboru Dušan Kumer, ki je prvič v mestni svet skupaj s Tekavčičevo sedel že leta 1990, je on njej dejal, da je "po dvajsetih letih zorela in dozorela, da lahko danes zelo odgovorno prevzame mesto županje mestne občine Ljubljana".

Minister za šolstvo Igor Lukšič pa poudarja, da njihova kandidatka "pooseblja dimenzijo intelektualnega središča", kot Ljubljano med drugim vidi sam. Ob tem pa pripomni, da je to dimenzijo v preteklih letih v prestolnici pogrešal.

Skupaj v boj?
V SD-ju so se dolgo odločali, ali bodo sploh kandidirali s svojim kandidatom. Tekavčičeva je povedala, da so iskali možnosti za koalicijo že pred volitvami, a je jim ni uspelo skleniti, zato so se odločili nastopiti s svojo kandidatko in svojo listo kandidatov za mestni svet. Na vprašanje o odnosih s trenutnim županom je Tekavčičeva odgovorila: "Mene gospod Jankovič ni razjezil, kaže, da sem jaz razjezila njega." Tako je komentirala neuspešne poskuse navezovanja predvolilne koalicije.

V skladu s svojim volilnim geslom o povezanosti in sodelovanju pa poudarja, da je pripravljena v vsakem primeru sodelovati z vsemi, ki delijo podoben program. Tako je dejala, da bo v primeru izvolitve ponudila sodelovanje Jankoviču in njegovi listi ter da upa, da ga bo v primeru svoje zmage njej in svetniški skupini SD ponudil tudi on.

Kdo se je politično 'kupčkal'?
Na očitke, ki jih je glede njenega dosedanjega delovanja v mestnem svetu podal Janković, pa se je odzvala precej ostro. Na Jankovićeve besede o dvajsetletnem politikantskem 'kupčkanju' je dejala, da verjetno ni mogel biti povsem resen, ampak pri odgovarjanju na vprašanje že nekoliko sprovociran.

Če pa je šlo za 'kupčkanje, potem je šlo za to 'kupčkanje' "kdaj pa kdaj tudi z njim, ko je bil predsednik Mercatorja, pa je prosil za sprejem".

SD: Kampanja na ulici in preko solidarnosti
"Delamo skupaj. Delamo razumno. Povezani smo," so trije stavki, ki predstavljajo geslo volilne kampanje za volitve župana in kandidatov v mestnem svetu. "Mi smo trdno prepričani, da moramo poskrbeti za mnoge rahločutne vezi, ki tkejo življenje v naši prestolnici, in mislimo, da to lahko naredimo samo skupaj," volilno geslo kampanje pospremi kandidatka za županjo.

V SD-ju ne nameravajo najeti prostorov za volilno pisarno in se bodo z volivci raje srečevali na ulicah in v prostorih, v katerih tudi že zdaj deluje svetniška skupina v mestnem svetu. Prav tako so na novinarski konferenci povedali, da za kampanjo ne nameravajo namenjati veliko sredstev in da se bodo namesto za promocijski material raje odločili za solidarnostno akcijo, ki jo bodo podrobneje predstavili v prihajajočih dneh.

Vsi, ki gremo na volitve, smo politiki.

Metka Tekavčič
Metka Tekavčič v boj za ljubljansko županjo