Za predsednika SD-ja Igorja Lukšiča predsednik uprave NLB-ja Janko Medja ni več kredibilen. Foto: BoBo
Za predsednika SD-ja Igorja Lukšiča predsednik uprave NLB-ja Janko Medja ni več kredibilen. Foto: BoBo

Lastniki se, tako v Evropi kot v Sloveniji, obnašajo vedno bolj brutalno do delavcev, ki so postali samo strošek v gospodarstvu. Gospodarstvo je zaradi ljudi. Mi imamo gospodarsko dejavnost zato, da bi živeli bolje, in ne zato, da bi na delavce prenašali breme gospodarske dejavnosti.

Igor Lukšič, SD

"Pri minimalni plači gre za razumevanje dostojnosti in dostojanstva, ki je vezana na kakovost življenja ljudi, je minimalni kriterij za življenjski minimum, ki ga hočemo uveljaviti v tej državi, ni samo finančna kategorija," je dejal Lukšič na tiskovni konferenci in spomnil, da je bila minimalna plača ravno na pobudo socialnih demokratov leta 1995 uvedena, leta 2009 pa zvišana za skoraj četrtino.

Minimalna plača je minimum
Minimalna plača ni nepotreben strošek, ki bremeni konkurenčnost gospodarstva, gre za minimum, s katerim ljudje lahko živijo dostojno. Zaradi tega je po Lukšičevih besedah napoved sindikatov, da bodo novembra organizirali proteste, dobrodošla. "Lastniki se, tako v Evropi kot v Sloveniji, obnašajo vedno bolj brutalno do delavcev, ki so postali samo strošek v gospodarstvu. Gospodarstvo je zaradi ljudi. Mi imamo gospodarsko dejavnost zato, da bi živeli bolje, in ne zato, da bi na delavce prenašali breme gospodarske dejavnosti," je spomnil Lukšič.
Lukšič predlaga steber, neodvisen od vlade
V zvezi z Zakonom o Slovenskem državnem holdingu (SDH) je Lukšič dejal, da imamo z upravljanjem premoženja v Sloveniji že dolgo težave, ker "nismo dosegli ureditve, ki ne bi nihala od vlade do vlade". Spomnil je na Zakon o agenciji za upravljanje kapitalskih naložb, ki se je osredotočil na centralizacijo upravljanja in kadrovanje in je ga umaknil od vlade in strank, začel postopek centralizacije, ki pa ni dokončana, saj je pustil Kad in Sod posebej. Po njegovem razumevanju – ki je v koaliciji osamljeno – gre pri tem za del državne uprave in ne za gospodarsko družbo po zakonu o gospodarskih družbah. "Glede tega smo v političnem prostoru osamljeni in bomo težko dosegli soglasje, a ga bomo vendarle delegirali," napoveduje in dodaja, da bodo v razmislek dali tudi predlog, da bi postavili en neodvisen finančni steber, ki bi ga nadzorovali upokojenci in sindikati. V steber bi, predlaga Lukšič, dali to, kar predstavljata Modra zavarovalnica in Kad, z namenom zagotavljanja dodatne stabilnosti, saj bi bil steber neodvisen od vlade in rizičnih kapitalskih naložb.

Le prišlo do dogovora v Pozitivni Sloveniji?
Igor Lukšič pozdravlja napoved predsednice vlade Alenke Bratušek, da se bo potegovala za predsednico Pozitivne Slovenije. "Glede na to, da je prej dejala, da ne bo kandidirala, če bo kandidiral Zoran Janković, kaže, da je vendarle prišlo do dogovora," pravi Lukšič in dodaja: "Imeli bomo možnost videti, koliko je njen položaj v stranki stabilen, če se bo to pokazalo tudi na kongresu, je to droben kamenček k utrjevanju stabilnosti tudi v Sloveniji."
Medja izgubil kredibilnost
Glede predkazenskega postopka proti predsedniku uprave Janku Medji je Lukšič dejal, da morajo nadzorniki ugotoviti, ali je še vreden njihovega zaupanja ali ne. "Je pa neugodno že to, da so ga pridržali. Gotovo gre za izgubo kredibilnosti, a to mora odločiti nadzorni odbor NLB-ja."
Lukšič pričakuje razrešitev Mišiča
V zvezi z morebitno razrešitvijo Gašparja Gašparja Mišiča je Lukšič dejal, da postopki tečejo, saj je Sod dal predlog za sklic skupščine, naslednji koraki so odvisni od dogovora skupščine. "Če ga skupščina ne razreši, bo potem razrešen kdo drug," napoveduje Lukšič: "Predlagali bomo razrešitev nadzornega sveta Soda, potem bo on razrešil upravo. Za tiste, ki mislijo, da je tovrstno kadrovanje sprejemljivo, bomo merila zapisali še v Zakon o SDH, saj se nekateri ne znajo obnašati, če je to stvar samo kulture in konvencij," dodaja Lukšič.

Lastniki se, tako v Evropi kot v Sloveniji, obnašajo vedno bolj brutalno do delavcev, ki so postali samo strošek v gospodarstvu. Gospodarstvo je zaradi ljudi. Mi imamo gospodarsko dejavnost zato, da bi živeli bolje, in ne zato, da bi na delavce prenašali breme gospodarske dejavnosti.

Igor Lukšič, SD