Predsednik SD-ja upa, da je gospodarsko rast mogoče doseči tudi brez prodaje strateških podjetij v državni lasti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Predsednik SD-ja upa, da je gospodarsko rast mogoče doseči tudi brez prodaje strateških podjetij v državni lasti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lukšič napoveduje vročo politično jesen

"Ne bi rad, da situacija jeseni eksplodira," je dejal predsednik SD-ja, ki je prepričan, da trenutno pogovori s sindikati in delodajalci potekajo brez strateške vizije. Po njegovem mnenju bi morala vlada pozvati vse organizirane skupine k vključitvi v prizadevanja za izhod iz krize. Brez sodelovanja se lahko po njegovem mnenju ponovita radikalizacija in destabilizacija.

Sicer je ključni uspeh te vlade po mnenju prvaka SD-ja prekinitev "konfliktologije" v politiki in oblikovanje stabilizacijskega programa. Prav to je Slovenijo rešilo pred prihodom evropske trojke, je prepričan Lukšič.

Bolj kritičen pa je bil do rebalansa proračuna, saj meni, da je pri njem prevladala tehnokratska struja v vladi, ki stavi predvsem na številke, pozablja pa na dolgoročne posledice teh ukrepov. Po Lukšičevem mnenju ne more biti rešitev samo nenadno znižanje primanjkljaja, če se pri tem žrtvuje socialna država.

Lukšič zato upa, da bo pri proračunu vendarle prevladala miselnost, da je vanj treba vgraditi mehanizme, ki bodo povečali gospodarsko rast in zaposlovanje, predvsem mladih. Pri tem pa upa, da je to mogoče doseči tudi brez privatizacije strateških podjetij, kot je Telekom Slovenije.

Neviden in neslišen državni udar
Glede stališč predsednika SDS-a Janeza Janše, da je Slovenija ob zamenjavi vlade doživela tihi državni udar, Lukšič meni, da gre za povsem nepotrebno napenjanje loka. Udar po njegovih besedah ni bil samo tih, neslišen, ampak tudi neviden. Sam pa ne premore takšnih očal in slušnega aparata, da bi udar slišal in videl, zato si ju je treba izposoditi pri Janši.

O namigih o ustanavljanju nove stranke na levici, katere voditelj naj bi bil nekdanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, je Lukšič pripomnil, da smo ponovno priča že znanemu scenariju ustanavljanja novih levih strank, ki smo ga videli že pri Zares. Vsem, ki želijo ustvariti novo zgodbo in z njo iti na volitve, pa so po Lukšičevih besedah odprta vsa vrata.

Lukšič napoveduje vročo politično jesen