Časa za polemike zmanjkuje. Foto: MMC RTV SLO
Časa za polemike zmanjkuje. Foto: MMC RTV SLO

Politika, ki skupaj predsedujeta Koordinaciji za spremembe volilne in medijske zakonodaje, še upata, da bodo v prihodnje predlagatelji morebitnih novosti iskali širši konsenz v družbi in zainteresirani javnosti. V Stranki mladih – Zeleni Evrope sicer nasprotujejo tako obstoječemu kot novemu zakonu. Menijo tudi, da je zakon o izrednega pomena in bi ga bilo zato dobro v državnem zboru sprejemati z dvetretjinsko večino.

Krajnc in Magajna sicer trdita tudi, da novi zakon prinaša diskriminacijo in neenake možnosti ter zanemarja načelo pravice javnosti do celovitega dostopa do informacij javnega značaja, zato je tudi ustavno sporen.

"Hkratna obravnava ZRTVS-2 in Zakona o medijih bi bila bolj na mestu. To pričakujemo po padcu RTV zakona na referendumu. Očitno je hitenje vladne koalicije s spremembami po njihovi meri preveč prozoren poskus ohranjanja oblasti v rokah istih političnih elit," pravi Krajnc.

Magajna: Nevarnost za vse javne zavode
Magajna pa se sprašuje, kakšna usoda bo doletela druge javne zavode: "Kot analitik reforme javnih zavodov se bojim, da bo sprejem tega ZRTVS-2 predstavljal nevarnost za vse druge javne zavode. Saj bo neke vrste model modernizacije vseh javnih zavodov. Posebno škodljivo za javni interes bo, če bo ta model mešanja javne in tržne dejavnosti postal koncept tudi zdravstveni reformi."