Slovenski vojaki bodo do konca leta 2014 zapustili Afganistan. Foto: BoBo
Slovenski vojaki bodo do konca leta 2014 zapustili Afganistan. Foto: BoBo

Slovenija bo sicer v mednarodnih silah Isaf, ki delujejo v Afganistanu ostala do konca leta 2014, a bo do takrat postopoma zmanjševala število svojih pripadnikov v Afganistanu. Že spomladi se bo število Slovencev v Afganistanu znižalo za okoli 20 odstotkov oziroma za najmanj 16 vojakov.

Prihodnje leto bo Slovenija zmanjšala tudi število svojih pripadnikov v mednarodni misiji Althea v BiH-u, ki jo bosta v začetku prihodnjega leta zapustila dva slovenska pripadnika, tako da jih bo na misiji ostalo še 13. Kljub zmanjšanju, pa bo Slovenija v misiji Althea po besedah Aleša Hojsa sodelovala dokler bo potrebno.

Vsaj do jeseni prihodnje leto pa bo Slovenija ostala prisotna v mednarodni misiji Kfor na Kosovu s 300 pripadniki. Čeprav generalni sekretar zveze NATO Anders Fogh Rasmussen sicer od držav EU-ja pričakuje krepitev misije Eulex na Kosovu, kjer trenutno sodeluje 20 slovenskih vojakov. Hojs je ob tem dejal, da bo Slovenija o njihovem povečanju razmislila, če oziroma ko se bo odločila za zmanjšanje pripadnikov misije Kfor.

Ministri pa so razpravljali tudi o prihajajoči mednarodni operaciji v Maliju za usposabljanje tamkajšnje vojske. Čeprav dokončnega stališča do sodelovanja Slovenija še ni zavzela, pa je Hojs dejal, da bo Slovenija v operaciji sodelovala z največ dvema pripadnikoma.