Denarnica države je vse bolj prazna, kar se pozna tudi pri količini potovanj in telefonskih klicev javnih uslužbencev. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Denarnica države je vse bolj prazna, kar se pozna tudi pri količini potovanj in telefonskih klicev javnih uslužbencev. Foto: freedigitalphotos.net
Ministri
Vladi je uspelo dokaj uspešno oklestiti manjše stroške. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Tudi v predsednikovem uradu so močno zmanjšali obseg vsega. Foto: BoBo
Jaklič, Janković
Jaklič se najraje pogovarja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Letalo
Poslanci so letos deležni manj eksotičnih destinacij. Foto: EPA

V uradu predsednika republike Danila Türka so v prvih šestih mesecih letošnjega leta za prenosne telefone porabili 14.699 evrov, kar je manj kot v enakem obdobju lani. Takrat so namreč za telefoniranje namenili 22.834 evrov.

Precej manj so v Türkovem uradu v primerjavi z enakim obdobjem lani namenili za službena potovanja. V prvih šestih mesecih so tako za potovanja porabili 42.113 evrov, od tega največ, dobrih 29.000 evrov, za stroške prevozov, torej najem letal, letalske vozovnice in kilometrine, dobrih 800 evrov pa so stale hotelske storitve.

V enakem obdobju lani pa so v uradu predsednika za potovanja porabili 142.781 evrov, od tega skoraj 95.000 evrov za prevoze, medtem ko so hotelske storitve stale dobrih 6.000 evrov. Dobrih 36.000 evrov pa so tedaj porabili za druge izdatke, kot so stroški potovanj za uradnega fotografa, zdravnika in prevajalca. Letos pa so ti izdatki znašali precej manj, 8.500 evrov.

Za slabo petino manj klicev
Tudi vlada je v letošnjem letu precej zmanjšala stroške prenosnih telefonov in službenih potovanj. V prvem polletju so ministrstva z organi v sestavi in drugimi vladnimi službami skupaj za mobilno telefonijo porabili 855.333 evrov, medtem ko je bil ta znesek v istem obdobju lani za skoraj 18 odstotkov višji in je znašal 1.040.057 evrov.

Največ so porabili na ministrstvu za notranje zadeve (246.374 evrov) in ministrstvu za obrambo (129.690 evrov). Tudi večina državnih organov je v letošnjem letu za službene telefone porabila manj kot lani, ne pa vsi. Na davčni upravi so denimo v prvi polovici lanskega leta ti stroški znašali 55.511 evrov, letos pa 58.366 evrov.

Vlada skoraj prepolovila stroške potovanj
Za službena potovanja je vlada (z vsemi ministrstvi, organi v sestavi in vladnimi službami) od januarja do junija letos porabila 3.698.983 evrov, kar je na medletni ravni za skoraj 50 odstotkov manj. Lani je ta znesek znašal kar 7.215.368 evrov.

Največ sredstev so letos za službena potovanja namenili na ministrstvu za obrambo (1.126.520) ali približno 40 odstotkov manj kot pred letom dni. Pri potovanjih so klestili stroške tudi na zunanjem ministrstvu, kjer so lani odšteli 1.135.414 evrov, letos pa 689.313 evrov.

Precej stroškov so imeli s potovanji tudi na notranjem ministrstvu (letos 636.043, lani 860.688 evrov), pri čemer je bil precejšen del teh sredstev namenjen za potne stroške varnostnikov, ki potujejo z varovanimi osebami.

Poslanci morajo izbirati besede
V DZ-ju so omejili stroške za službene prenosne telefone poslancev. Do maja letos so poslanci letno lahko porabili približno 3.000 evrov za telefone. Nova meja za poslance zdaj znaša 1.000 evrov, za vodje poslanskih skupin in predsednika DZ-ja 1.300 evrov, za podpredsednike pa 1.100 evrov.

Ta sklep se je začel uporabljati 1. maja, od tega datuma pa lahko poslanci uporabijo še dve tretjini letne kvote za prenosne telefone. V prvih šestih mesecih letošnjega leta so poslanci za telefone porabili 40.117 evrov.

Poslanci PS-ja najvarčnejši in najzapravljivejši
Rekorder po znesku telefonskega računa je poslanec PS-ja Roman Jakič, ki je v prvih šestih mesecih letošnjega leta porabil 978 evrov, Gregor Virant je porabil nekoliko manj, 892 evrov, poslanka PS-ja Renata Brunskole pa 800 evrov.

Med varčnejšimi poslanci pri telefoniranju pa sta denimo poslanca SDS-a Darko Jazbec, ki je v šestih mesecih porabil 118 evrov, in poslanec PS-ja Dragan Bosnić, ki je telefoniral za 121 evrov. V državnem zboru varčujejo tudi pri službenih potovanjih v tujino. V prvi polovici letošnjega leta so za potovanja po zadnjih podatkih zapravili 60.577 evrov, a to še ni končni znesek, saj v DZ-ju še niso obračunali nekaterih potnih nalogov.

Večinoma so poslanci in strokovni sodelavci potovali po Evropi. Najdražje je bilo potovanje Sama Bevka (SD) in Tamare Vonta (PS) na zasedanje Unije za Sredozemlje v Rabat v Maroku, ki je skupaj s strokovno sodelavko in voznikoma stalo slabih 4.000 evrov. Največ službenih poti v tujini (11) se je udeležil poslanec SLS-a Franc Pukšič, sicer predsednik komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.