Simoniti zagotavlja, da novi zakon ne bo krčil pravic manjšin. Foto: RTV Slo
Simoniti zagotavlja, da novi zakon ne bo krčil pravic manjšin. Foto: RTV Slo

Komisija DZ-ja za narodne skupnosti predlaga, da programska sveta obeh skupnosti ohranita dosedanje pristojnosti na RTV Slovenija.

Novi zakon namreč predvideva ukinitev funkcije direktorja narodnostnih programov, njegova funkcija pa se prenese na generalnega direktorja.

Komisija opozarja, da ta nima vpogleda v potrebe narodne skupnosti. Zato predlaga dopolnila, po katerih bi imela vsaka skupnost v nadzornem odboru enega predstavnika, direktorje programov pa bi imenoval generalni direktor na osnovi javnega razpisa.

Simoniti: Ne bomo krčili pravic
Na seji je bil tudi kulturni minister Simoniti, ki je zagotovil, da ne želijo zmanjšati pravic, ki jih uživajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti. Kljub temu se Simoniti ni strinjal z vzpostavitvijo avtonomnega programskega sveta za italijanske in madžarske programe.

Grims proti direktorjem programov
Grims je zagotovil, da bodo predloge narodnih skupnosti, ki gredo v smeri zagotavljanja pravic, podprli, vendar nasprotuje možnosti, da bi imeli narodni skupnosti svoja direktorja programov. To naj bi bilo namreč v nasprotju z osnovnim konceptom zakonskega predloga.