Kot zatrjuje Marinič, Kos ne spoštuje poslovnika. Foto: MMC RTV SLO
Kot zatrjuje Marinič, Kos ne spoštuje poslovnika. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos
Drago Kos je prepričan, da Mariniča razmerje med njegovo in parlamentarno komisijo pravzaprav sploh ne zanima. Foto: MMC RTV SLO
Marinič ovadil Kosa

Kot je dejal, je ovadbo zoper Kosa in Nadjo Žnidarčič Ferrari vložil zaradi suma zlorabe uradnega položaja, saj Kos po njegovih besedah ne izpolnjuje sprejetih določb dopolnitev poslovnika parlamentarne komisije.

Kot je znano, gre za novosti, v skladu s katerimi mora protikorupcijska komisija pod vodstvom Draga Kosa Mariničevo komisijo do vsakega 10. dne v mesecu obvestiti o vseh prispelih prijavah, postopkih in prijaviteljih. Prav tako naj bi morala protikorupcijska komisija po novem seznamu prijav priložiti obrazložitve, v kateri fazi so prijave - ali so zavržene ali sprejete.

Kos: Ovadba ni resna
"Ker je bila zadeva napovedovana že dolgo časa, naju nič ne preseneča. Ovadba ni resna in ne bo imela nobenih kazenskopravnih učinkov, edina posledica za delo komisije bo ta, da bova verjetno z namestnico izgubila nekaj časa, ko bova komentirala to ovadbo," je napoved ovadbe na današnji novinarski konferenci komentiral Kos.

Poudaril je, da se ne zgodi pogosto, da bi bila namestnica in predsednik protikorupcijske komisije ovadena, ker vztrajata pri spoštovanju zakona o preprečevanju korupcije.

Kos je prepričan tudi, da Mariniča dejanska pravna plat vprašanja, delovanje protikorupcijske komisije ali sodelovanje med državnozborsko komisijo, ki jo vodi, in protikorupcijsko komisijo, pravzaprav sploh ne zanima.

Kos: Posamezni politiki bi se radi izmuznili
Kos je zgoraj omenjeno zahtevo zavrnil z navedbami, da sprememba poslovnika predstavlja napad na neodvisnost dela komisije za preprečevanje korupcije s ciljem priti do občutljivih podatkov, ki bi omogočili posameznim politikom, da se izognejo odgovornosti za storjena dejanja.

Marinič je pojasnil, da zahtevajo zgolj vsebino suma korupcije, ne pa identitete prijavitelja. Zavrnil je, da bi Kosova komisija morala parlamentarni komisiji pošiljati vpisnike o prijavi korupcije, kjer so zapisani tudi podatki o prijavitelju.

Marinič: Sprememba poslovnika nima zveze z mojim izpitom
Marinič je tudi zanikal, da so se za spremembe poslovnika odločili po izbruhu afere, ko naj bi namesto Mariniča nekdo drug opravljal izpit iz nemškega jezika na kranjski fakulteti za organizacijske vede. Po njegovih trditvah so spremembo načrtovali že takoj na začetku delovanja parlamentarne komisije decembra 2008.

O poročanju Dnevnika o omenjeni aferi, da naj bi forenziki preučevali izpitne pole in jih preverjali z rokopisom Mariniča, je dejal, da je afera politična zarota zoper njega. Ponovil je, da je izpit iz nemškega jezika opravil na drugi fakulteti kot občan. Potrdil pa je, da se odziva in korektno sodeluje v kriminalistični preiskavi v tej aferi.

Marinič ovadil Kosa