Hitra cesta naj bi bila končana julija. Foto: MMC RTV SLO
Hitra cesta naj bi bila končana julija. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Arhar, Dars, o gradnji hitre ceste čez Rebernice

Glede Markovca mora uprava zagotoviti dodatno revizijo ponujenega predračuna na javnem razpisu izbranega mariborskega podjetja CPM, ki je skupaj z avstrijskim gradbenim podjetjem Alpine Bau oddalo najcenejšo ponudbo.

Italijanskemu Vidoniju bodo za dodatna dela v predorih na hitri cesti čez Rebernice plačali še 800.000 evrov. Kot so predstavniki Darsa zagotovili severnoprimorskim županom, bo promet stekel julija. Družba SCT bo v kratkem začela nameščati elektrostrojno opremo predorov, kljub manjši zamudi in nekaterim dodatnim delom pa naj bi bilo vse izvršeno pravočasno.

Hitra cesta zgrajena, a zaprta
Enomesečni zamik odprtja hitre ceste so župani primorskih občin sprejeli brez pripomb, zahtevali pa so konkretne obljube glede regionalne ceste čez Rebernice. Prav tako so imeli župani bolj malo razumevanja za izvedbo zaščite proti burji na odseku hitre ceste med Razdrtim in Ajdovščino. Kot je dejal ajdovski župan Marjan Poljšak, se jim zdi nepojmljivo, da so zgradili hitro cesto, zdaj pa naj bi bila zaprta zaradi burje. Na Darsu obljubljajo, da bodo glede tega del ukrepov izvedli že letos, del pa prihodnje leto.

Do Novega mesta nemoteno še letos?
Medtem pa je vse bolj vprašlijvo končanje dolenjskega kraka avtocestnega križa. Največjo oviro trenutno predstavlja nerešen odkup dveh zemljišč. Kot zagotavlja prvi mož Darsa Tomislav Nemec, je avtocesto še mogoče dokončati do konca letošnjega leta. Toda če v desetih dneh ne bodo pridobili dveh zemljišč, bodo morali sprožiti postopke razlastitve, kar bi dokončanje zamaknilo v prihodnje leto.

E. S.

Aleš Arhar, Dars, o gradnji hitre ceste čez Rebernice