Gradnja več kot 221 milijonov evrov vrednega odseka hitre ceste, ki bo povezovala notranjost države z Vipavsko dolino, naj bi se bližala koncu. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja več kot 221 milijonov evrov vrednega odseka hitre ceste, ki bo povezovala notranjost države z Vipavsko dolino, naj bi se bližala koncu. Foto: MMC RTV SLO
Zapleti pri Trebnjem, Rebernice do poletja

SCT, ki ga je Dars izbral kot najugodnejšega ponudnika v postopku javnega naročanja, bo za pogodbeno vrednost 13,3 milijona evrov namestil elektro in strojno opremo v predorih Barnica in Tabor ter v pokritih vkopih Rebernice I. in II. na odseku hitre ceste prek Rebernic. Nadzorni inženir bo izvajalca uvedel v delo najpozneje do konca meseca, dela pa naj bi bila skladno s pogodbenim rokom končana v petih mesecih.

Ta dela med drugim zaobjemajo namestitev razsvetljave, prezračevalnega sistema, protipožarnega sistema, sistema za klic v sili, prometne signalizacije, videonadzornega sistema za spremljanje prometnih tokov in izvedbo drugih pomembnih elementov, ki jih morajo vsebovati predori v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo in brez katere promet skozi predore tudi ne more potekati, ter v zvezi s tem povezana gradbena dela v območju pred predoroma in pokritima vkopoma ter za njimi.

Od leta 2006 11 zahtevkov za revizijo
Sicer pa so ponudniki od začetka leta 2006, ko je bil objavljen prvi razpis za elektro in strojno opremo na hitri cesti prek Rebernic, v zvezi s tem postopkom javnega naročanja vložili na Dars kot prvostopenjski organ enajst zahtevkov za revizijo, v nadaljnjih sedmih primerih pa so se odločili, da zahtevek za revizijo vložijo še na Državno revizijsko komisijo kot drugostopenjski organ.

Uprava Darsa je ob današnji sklenitvi pogodbe izrazila zadovoljstvo, da bo hitra ceste prek Rebernic kljub vsem zapletom z razpisom predana prometu v najkrajšem možnem realnem roku. Investicijska vrednost celotnega enajstkilometrskega odseka hitre ceste med Razdrtim in Vipavo znaša 221,12 milijona evrov, od začetka gradnje pa je minilo že šest let.

C. R.

Zapleti pri Trebnjem, Rebernice do poletja