Minister za notranje zadeve Dragutin Mate bo na očitke interpelacije odgovarjal, ko jo bo prejel, in jo bo podrobneje preučil. Foto: EPA
Minister za notranje zadeve Dragutin Mate bo na očitke interpelacije odgovarjal, ko jo bo prejel, in jo bo podrobneje preučil. Foto: EPA
Matej Lahovnik
Vodja poslancev stranke Zares Matej Lahovnik postaja vse glasnejši kritik vladne politike. Foto: RTV SLO
Miran Potrč
Vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč je dejal, da je razprava ob zaupnici vladi dokončno dokazala, da vladajoča koalicija o resničnih problemih v družbi ni sposobna razpravljati. Foto: RTV SLO
Interpelacija zoper Mateja

Zares ministru Mateju očita kršenje zakonov o policiji, o zasebnem varovanju in o evidenci volilne pravice. S svojim neukrepanjem in kršitvami zakonodaje naj bi posredno povzročil dogodke, ki so med drugim krivi za izgubo petih mladih življenj. Interpelacijo so poleg poslancev Zares podpisali tudi Jožef Školč, Anton Anderlič in Aleš Gulič (vsi LDS), s čimer so izpolnjeni poslovniški pogoji za njeno vložitev.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate bo na očitke interpelacije odgovarjal, ko jo bo prejel, in jo bo podrobneje preučil. Na očitke v zvezi z domnevnimi kršitvami zakonodaje v primeru Plut, na področju nadzora nad zasebnim varovanjem in v primeru ažuriranja volilnih imenikov pa je minister odgovoril, da so v vseh navedenih primerih uslužbenci ministrstva in policije ravnali v skladu z veljavno zakonodajo.

LDS, Zares in SD bodo glasovali za interpelacijo
Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč je razprava ob zaupnici vladi dokončno dokazala, da vladajoča koalicija o resničnih problemih v družbi ni sposobna razpravljati, ampak da le obtožuje in kaže s prstom na druge in ne verjamejo, da bo razprava ob interpelaciji drugačna.

Vodja poslanske skupine LDS-a Jožef Školč je za MMC povedal, da bo LDS interpelacijo podprl. Dodal je, da je za vložitev interpelacije Zares potreboval 10 poslanskih podpisov, zato so tri podpise prispevali v LDS-u. Poslanska skupina LDS-a interpelacijo podpira in bo zanjo v parlamentu zagotovo glasovala, je še povedal Školč.

V stranki Zares pričakujejo, da bo vlada, ki ima 30 dni časa, da odgovori na očitke interpelacije, v državni zbor odgovor poslala še pred iztekom tega roka in s tem omogočila obravnavo interpelacije še letos, pred začetkom predsedovanja Evropski uniji.

SNS interpelacije ne bo podprl
V poslanski skupini SNS-a interpelacije ne bodo podprli, ker je to, kar pišeta LDS in Zares, nesmiselna stvar. Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je še dejal, da je najbolj sporen očitek Mateju o delu policije v primeru Strojan, pri drugih zadevah pa je še cela vrsta nepomembnih stvari. "Če bi na Zahodu interpelacije vlagali na takćšen način in na osnovi takšnih zadev, potem na Zahodu ne bi imeli nobenega ministra več in tudi ne nobene vlade," je še dodal Jelinčič.

Tudi koalicija interpelacije ne bo podprla
Poslanec SDS-a Rudolf Petan je dejal, da interpelaciji nasprotujejo zato, ker spodbuja rasno nestrpnost, kršenje človekovih pravic in spodbuja nasilje ene etične skupine nad drugo. V NSi-ju so prepričani, da interpelacija ne bo uspela, ker se, kot pravijo, tragičnih zgodb ne da izkoristiti v nabiranje političnih točk, bo pa vzela veliko časa. V SLS-u interpelacije ne bodo podprli. Jakob Presečnik, vodja poslanske skupine, je dejal, da interpelacija po vsej verjetnosti ne bo dobila zadostne podpore, sami pa jo bodo temeljito proučili. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je poudaril, da gre za pobalinsko potezo Zares in nekaterih poslancev LDS-a. Erjavec obžaluje, da je interpelacijo vložila skupina Zares, od katere bi pričakoval novo politiko in nove ideje.

Državni zbor razpravlja in odloča o interpelaciji najpozneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan.

Mnenje o upravičenosti interpelacije zoper ministra Mateja lahko podate v MMC-jevi anketi ali drugih kotičkih našega portala. SPLET JE VAŠ.
Interpelacija zoper Mateja