Foto:
Foto:

Jaz vam lahko samo potrdim, da veste več, kot vemo mi.

Dušan Kumer
Dušan Kumer
Kumer želi jasne odgovore agencije, medtem ko vladnim pojasnilom ne verjame. Foto: RTV SLO
10 vprašanj za Sovo in vlado

Podpredsednik komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Dušan Kumer (SD) je dejal, da se nekatera izmed vprašanj nanašajo na poslovanje posebnega sklada, v katerem naj bi manjkalo 1,25 milijona evrov. Namige o nepravilnostih v zvezi z izplačili iz sklada so prišla v medije v preteklih dneh, Kumer pa je ob tem dejal, da mediji vedo o zadevi več kot pa člani komisije DZ-ja.

Vladno poročilo o brezhibnem poslovanju agencije je Kumer, ki začasno vodi komisijo, vnovič označil kot neverodostojno in napovedal nove obiske na Sovi.

Komisija zahteva tudi nekatere dokumente, do katerih je upravičena, je povedal Kumer in dodal, da bodo na podlagi pridobljenih informacij ukrepali naprej. Menil je še, da je vpogled posebne vladne komisije, ki je Sovo v zadnjih tednih večkrat obiskala, v arhiv samo izgovor, saj bi lahko po nalogu direktorja Sove Matjaža Šinkovca vpogled opravili za to pooblaščeni arhivski delavci.

Koalicija stoji za vladno skupino
Član komisije Janez Drobnič (NSi) je povedal, da je imel nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek na agenciji zaposlene ljudi, "ki tam ne bi smeli biti zaposleni".

Okolijski minister Janez Podobnik (SLS), sicer tudi član vladne skupine za vpogled v poslovanje agencije, je dejal, da je namen vladne skupine, da preveri, če je na Sovi "vse urejeno, kot mora biti", kaj konkretno pa vladna skupina preverja, ni želel navesti.

Vodja posebne vladne skupine, pravosodni minister Lovro Šturm je pred dnevi opozoril, da obstaja sum o nepravilnostih pri predaji gradiva nekdanje Službe državne varnosti Arhivu RS Slovenije, kot to določa zakon, in da je bil del gradiva uničen.

Je v poslovanje Sove posredno vpleten tudi Drnovšek?
V sredo so se v nekaterih medijih in v javnosti pojavila ugibanja, da naj bi se iz sklada financiralo zdravila in zdravljenje bolezni zdajšnjega predsednika republike Janeza Drnovška in da naj bi Sovin sklad za Drnovška kupil drago sliko.

Prejšnji direktor Sove Iztok Podbregar je zanikal nenamensko porabo denarja iz fonda, ki doslej ni imel zunanjega nadzora. Obenem se je čudil informacijam, da bi Sova lahko imela 1,2 milijona evrov denarja v fondu.

Urad predsednika se na namige še ni odzval, a napoveduje, da se bo kmalu.

Jaz vam lahko samo potrdim, da veste več, kot vemo mi.

Dušan Kumer
10 vprašanj za Sovo in vlado