Poročilo o medijski svobodi Freedom House objavi pred svetovnim dnevom svobode medijev 3. maja. Foto: RTV SLO
Poročilo o medijski svobodi Freedom House objavi pred svetovnim dnevom svobode medijev 3. maja. Foto: RTV SLO

Slovenija je zbrala 23 kazenskih točk (lansko leto 21), uvrstitev pa si med drugim deli s Španijo. Bolje od nas so se med drugim odrezali tudi Ciper, Poljska, Slovaška in Latvija. Prvo mesto sta osvojili Finska in Islandija, z zadnjim pa se lahko "pohvalijo" Turkmenistan, Mjanmar in Severna Koreja.

Celotna lestvica tukaj.

Sicer pa je Slovenija 23 točk dobila po sledečem izračunu:
1. Pravna ureditev 6 točk
2. Politično okolje 10 točk
3. Ekonomsko okolje 7 točk

Med 195 državami je oceno "svobodna" dobilo le 37 odstotkov držav, med njimi tudi Slovenija. Delno svobodnih je 30 odstotkov držav, nesvobodnih pa 33 odstotkov. Na splošno naj bi svoboda medijev po svetu nazadovala.

Napete odnose naj bi zakrivil sporni zakon
Glede Slovenije Freedom House sicer ugotavlja, da ustavni in pravni sistem zagotavljata svobodo medijev, vendar pa so odnosi med vlado in mediji od leta 2005, ko je vlada sprejela "sporni zakon", ki ji je omogočil večji vpliv, postali napeti. Kot še ugotavlja organizacija, obstaja bojazen, da je povečan vladni vpliv vodil do samocenzure, ki naj bi jo nad sabo izvajali zlasti svobodni novinarji, ki niso del delavske zakonodaje. Freedom House omenja tudi novinarsko peticijo, ki je romala na več naslovov v tujini.

Kot še ugotavljajo, je dostop do svetovnega spleta pri nas brez omejitev, uporablja pa ga 62 odstotkov Slovencev.