V Železnikih se interventna dela, kot so na primer čiščenje naplavin, dela na vodotokih in cestah, vzpostava vodne oskrbe in druge infrastrukture, končujejo, je povedal župan. Foto: RTV SLO
V Železnikih se interventna dela, kot so na primer čiščenje naplavin, dela na vodotokih in cestah, vzpostava vodne oskrbe in druge infrastrukture, končujejo, je povedal župan. Foto: RTV SLO
Kako je v Savinjski regiji?
Pomoč še vedno priteka

Hkrati se začenjajo priprave na trajno sanacijo, ki pa bo dolgotrajnejša, okoli nje pa se odpirajo številna vprašanja, je za MMC stanje komentiral Prevc. Za zdaj so z odzivom vlade po besedah župana v Železnikih zelo zadovoljni.

Prevc, sicer član koalicijskega SLS-a, je zadovoljen tudi z ministrstvom za okolje in prostor, ki je pripravilo predhodni sanacijski program, računajo pa tudi na sredstva, ki so jim bila obljubljena.

Prostovoljci so prek Karitasa in Rdečega križa zbrali približno dva milijona evrov, ki jih zdaj razdeljujejo med oškodovance, je dodal Prevc.

Proizvodnja brez večjih težav
Mesec dni po katastrofalni ujmi, ki je v Železnikih močno prizadela tudi podjetja Domel, Niko in Alples, proizvodnja v omenjenih družbah poteka brez večjih težav.

V Domelu, kjer so imeli za dobrih devet milijonov evrov škode, računajo, da bodo polovico škode lahko poravnali s pomočjo države, med drugim z odlogom plačila davkov, poroča Radio Slovenija. Proizvodnja zdaj teče 99-odstotno, družba pa je obdržala vse tuje kupce.

Na Celjskem čakajo obljubljeni denar
Hude posledice ujme so bile tudi na širšem celjskem območju, kjer so poplavili vsi pritoki Savinje. Škodo še vedno ocenjujejo, prizadete občine pa še čakajo na obljubljeni denar in državne ukrepe za trajnejšo sanacijo posledic.

Aleš Vrečko z mestne občine Celje je povedal, da denarja občina še ni dobila, a postopki za pridobitev sredstev tečejo. Obljubljenih jim je bilo 15.300 evrov za sanacijo zemeljskih plazov, ki jih je bilo kar 16, in 44.000 evrov za obnovo infrastrukture. V preteklih poplavah v 90. letih so oškodovanci dobili tudi manjšo denarno pomoč iz proračunskih sredstev države, ali bo tudi tokrat tako, pa na občini ne vedo, je še dodal Vrečko.

Na krajevni skupnosti Ostrožno so nam povedali, da ljudje pogosto sprašujejo, kdaj bo prišla obljubljena denarna pomoč, vso sanacijo in čiščenje pa trenutno opravljajo v lastni režiji. A predsednik krajevne skupnosti Peter Pišek je posebej vesel tega, da se je končno začelo čiščenje naplavin v strugi Koprivnice, na kar opozarjajo že leta.

Vsi so si enotni, da bi se država morala hitreje odzvati na celotno poplavno problematiko, saj po vsakih poplavah ostane le pri pogovorih. Vrečko je poudaril, da ljudje težko razumejo, kako jih lahko takšne hude poplave prizadenejo trikrat v 17 letih, konkretnih rešitev pa še vedno ni.

Poteka tudi v vašem kraju sanacija škode neurja? Pošljite nam fotografije, videe ali zapišite vaše osebno mnenje na Moj splet.
Kako je v Savinjski regiji?
Pomoč še vedno priteka