Obnovitvena dela v Železnikih so v polnem teku. Zadnje dni je pomagalo prek tisoč ljudi. Foto: RTV SLO
Obnovitvena dela v Železnikih so v polnem teku. Zadnje dni je pomagalo prek tisoč ljudi. Foto: RTV SLO
Obnovitvena dela
Po besedah župana Železnikov bodo prebivalce oskrbeli s pitno vodo v roku enega meseca. Foto: RTV SLO
Škoda po neurju
Evropskih sredstev za ublažitev posledic neurja Slovenija zagotovo ne bo prejela v tem letu, saj solidarnostni sklad nima urgentne narave in so zato njegovi postopki dolgotrajni. Foto: RTV SLO
V okolici Celja zaskrbljeni
Razmere v Železnikih se umirjajo

Več kot 500 gasilcev in vojakov še vedno odstranjuje posledice na najbolj prizadetih območjih. 40 popisovalcev je začelo popisovati nastalo škodo. Z delom naj bi končali v desetih dneh.

Danes so se prvič odprla tudi šolska vrata. Pouk se je začel na osnovni šoli, prišli so tudi osnovnošolci iz prizadete Davče, ki so jih pripeljali čez Poljansko dolino. Proizvodnja se je začela v podjetjih Domel in Alples, čez nekaj dni pa se bo še v Niku in Tehtnici.

Župan Mihael Prevc je napovedal, da bodo zdaj vse sile usmerili v vzpostavitev komunikacijskih povezav in preskrbo z vodo. Sanitarno vodo naj bi uredili v tednu, pitno pa v mesecu dni. Prebivalci brez sanitarne vode si lahko pomagajo z zasilnimi kopalnicami in pralnicami v telovadnici. Zaradi potrganih cevi bodo morali vodovodni sistem in kanalizacijo graditi povsem na novo.

V Železnikih pomoči na pretek
Železniki, ki so jih pretekli teden prizadele poplave, tiste, ki so pripravljeni pomagati naprošajo, da do nadaljnjega ne dostavljajo več pomoči. Občina je v zadnjih dneh dobila obilico pomoči v obliki hrane, oblek, bele tehnike in drugih gmotnih dobrin, zato prosi, da se dostava te pomoči v naslednjem tednu ali dveh ustavi.

Spopadajo se namreč z veliko prostorsko stisko, hkrati pa se bojijo, da bi lahko dostavljeno pomoč spet uničilo deževje, napovedano za sredo. Za dostavljene gmotne dobrine se iskreno zahvaljujejo, hkrati pa tiste, ki želijo pomagati prosijo, da se o tem prej dogovorijo z občinskimi oblastmi.

Na Celjskem ocenjujejo škodo
V 27 občinah na Celjskem, ki jih je prizadelo neurje, zbirajo podatke o nastali škodi. V Celju pričakujejo znesek več milijonov evrov.

V celjski občini so bili najbolj prizadeti stanovanjski objekti v Ostrožnem, kjer je bregove prestopila Koprivnica. Še vedno je zaprta cesta Vojnik-Dobrna, saj je v Višnji vasi porušen most. Vse prizadete občine so na spletnih straneh objavile obrazec o prijavi škode, na prizadeta območja pa se bodo odpravile občinske komisije.

V okolici Celja zaznali šibek potres
Seizmografi so ob 12.35 zabeležili šibek potresni sunek z žariščem 60 kilometrov vzhodno od Ljubljane v okolici Celja. Potres naj bi imel po oceni magnitudo četrte stopnje po evropski potresni lestvici.

Slovenija išče pomoč v Bruslju
Slovenija je že stopila v stik z Evropsko komisijo v zvezi s pomočjo iz solidarnostnega sklada, ki jo potrebuje po torkovi ujmi.

Komisija je slovenskim oblastem pojasnila postopek, zagotovila vse dokumente in ponudila dodatno pomoč, če bo potrebna. Obrazec za pomoč najprej potrdi Evropska komisija, nato pa jo obravnava proračunski odbor v svetu EU-ja. Slovenija sredstev v nobenem primeru ne bo prejela še letos. Postopki sklada niso zelo hitri, sredstva navadno sprostijo v štirih do osmih mesecih.

Polega tega morata, če sredstva iz posebnega sklada dodelijo državi, ki zaprosi za pomoč, spremenjeni evropski proračun potrditi tako svet EU-ja kot Evropski parlament, so povedali na Evropski komisiji.

Škoda presegla 200 milijonov evrov
Slovenija je do pomoči upravičena, če škoda preseže 164 milijonov evrov. Prve ocene že kažejo, da je torkovo neurje povzročilo za več kot 200 milijonov evrov škode.

Slovenija naj bi tudi proučila možnosti, da sredstva za ublažitev posledic naravne nesreče pridobi še iz drugih virov.

V okolici Celja zaskrbljeni
Razmere v Železnikih se umirjajo