Hrvaški predsednik je govoril po predstavitvi poročila o družbenem razvoju.
Hrvaške v letu 2008 Foto: EPA
Hrvaški predsednik je govoril po predstavitvi poročila o družbenem razvoju. Hrvaške v letu 2008 Foto: EPA
Odzivi na Hrvaškem

Hrvaški predsednik pravi, da morajo države, ki si želijo upoštevanja in razpoznavnosti v svetu, spoštovati načela, ob tem pa pojasnjuje, da je Hrvaška ob vstopanju Slovenije v Evropsko unijo zagovarjala načelo, da je državam v regiji treba omogočati vključitev v EU in Nato.

"Lahko bi zaradi enakega primera pisali vsem evropskim državam članicam EU, da obstaja nek dvostranski spor, v katerem imamo neurejeno mejno črto na morju s Slovenijo in da bi bilo, dokler tega ne uredimo, dobro, da Slovenija ne gre v EU. To nam ni padlo na pamet," pravi Mesić.

Ponovil je tudi, da gre za dvostransko vprašanje, ki ga je treba urediti na podlagi mednarodnih konvencij, ki sta ju podpisali obe državi. Izrazil je upanje, da bo nasvet, ki ga je "mogoče dobiti od mediatorjev, lahko smerokaz za rešitev".

Sanader pričakuje reakcijo Slovenije
Hrvaški premier Ivo Sanader pa je dejal, da Hrvaška kljub slovenski blokadi izpolnjuje svoje naloge iz pristopnega procesa in pričakuje, da bo Ljubljana odmrznila pogajalska poglavja, ki jih Hrvaška namerava odpreti in skleniti na načrtovani poti v EU.

Glas proti vstopu tudi iz Hrvaške
Glasovi proti vstopu v severnoatlantsko zavezništvo pa so prvič prišli tudi iz Hrvaške. Neparlamentarna Zelena stranka v izjavi za javnost upa na uspešno zbiranje podpisov za referendum v Sloveniji, čeprav se ne strinjajo s političnimi cilji, ki so privedli do tega. Žal jim je, da referenduma o vstopu v Nato ni razpisala že hrvaška vlada.

Vstop v Nato se jim zdi skrajno pogubna in nepotrebna poteza za Hrvaško, ki je v domovinski vojni obranila svojo državnost. "Nato razumemo kot vojno mašinerijo, katere edini cilj je ščititi naftne in preostale cilje ameriškega kapitala, in kot kotel za tlačenje vseh tistih, ki ne sprejemajo pravil neoliberalnega kapitalizma. Hrvaška še ni pokopala vseh mrtvih iz svoje vojne, z vstopom v Nato pa bo začela pokopavati še Hrvate iz tujih vojn," so zapisali v izjavi.

M. R.

Odzivi na Hrvaškem